ŽIVOT

MALI TRIKOVI: Vratite grubim peškirima mekoću na jednostavan način

Osim što će veš ponovo biti mekan i nežan, dodatno ćete uštedeti novac.

Verovatno ste i sami primetili da peškiri vremenom gube svoju mekoću i postaju grubi i kruti, pa brisanje njima može da bude pomalo neprijatno. Na sreću, postoje trikovi koji će vam pomoći da peškirima vratite mekoću i daopet budu kao novi.

1. Ne pretrpavajte mašinu

Ako ste u mašinu stavili previše veša, to može da spreči da se peškiri dobro operu i isperu. Na njima mogu da se zadrže i ostaci deterdženta i prljavštine, zbog čega će na dodir biti grubi.

2. Umereno koristite prašak

Ako stavite previše praška, ne samo da se veš, uključujuči i peškire, neće bolje oprati, već postoji i opasnost da zbog ostataka deterdženta na vešu počnu da serazvijaju bakterije i buđ. Uz to, peškiri će zbog naslaga praška biti kruti i grubi.

3. Protresite peškire pre sušenja

Sušenje u mašini takođe može veš da učini grubljim. Kako biste to izbegli,protresite peškire pre nego što ih stavite u sušilicu.

4. Sirće umesto omekšivača

Isto kao i prašak, ostaci omekšivača za veš mogu da ostanu na peškirima i tako ga umesto mekšim učine tvrđim. Zato se preporučuje da omekšivač zamenitealkoholnim sirćetom, koje ima svojstva omekšavanja, a ne zadržava se na mokrom vešu. Savet je i da jednostavno ne koristite omekšivač pri svakomtrećem ili četvrtom pranju.

(Kurir)