Putovanja

Metropole već zovu u avanturu

KRAJ leta nije rezervisan samo za more, već je i dobro vreme za putovanje po evropskim metropolama. Dani su dovoljno dugački za šetnje po nepoznatim ulicama, a vreme je i dalje toplo da se u gradovima na severu kontinenta popije espreso u baštama restorana. Ovog leta ne treba birati samo (većini) poznate metropole poput Budimpešte i Beča, već „omirisati“ i neke druge evropske gradove poput Baden-Badena, Sankt Peterburga ili Lisabona.

U 19. veku, Baden-Baden, na obroncima Švarcvalda, bio je letnja prestonica Evrope i sastajalište aristokratije i društvene elite. Ovde su se odmarali kraljica Viktorija, car Vilhelm Prvi, nemački kancelar Oto fon Bizmark, a pisac Mark Tven je tvrdio da je baš ovde izlečio reumatizam. U ovom prelepom gradiću redovno je boravio i održavao koncerte Johan Štraus, a Dostojevski je noći provodio u luksuznom gradskom kazinu u krugu lečilišta. Na Švarcvaldu, u mestu Donauešingenu, izvire Dunav.

To su sve razlozi zbog kojih 22. avgusta „Olimpik travel“ vodi put Baden-Badena (470 evra – avionski prevoz i takse, šest noćenja). Tokom ture, odlazi se i u Alzas (Francuska), u dolini Rajne, poznat kao kraljevstvo vina, ali i u Strazbur, grad bogate i često tragične istorije. Reč Strazbur je nemačkog porekla i znači „grad na raskršću“. Obilazi se i romantični Kolmar, koji ima jedinstvenu arhitekturu duž kanala i mostova, kao i cvetnu dekoraciju.

Toskana u kasno leto izgleda kao san, jer lišće počinje da šušti, a dani su i dalje topli, pa su sve bašte prepune ljudi koji ćaskaju i piju aperol špric. Putuje se do „ružičaste“ Sijene, elegantne Pize, prekrasne Firence, lepih termi Montekatini i San Điminjana, čije nebo paraju srednjovekovni tornjevi. Autobuski aranžman u „Argusu“ košta 139 evra, a uključuje tri noćenja.

Ekskluzivni aranžman po povoljnoj ceni pripremio je „Putnik travel“. Naime, pet dana u jednom od najlepših gradova Evrope, Sankt Peterburgu, s polaskom 27. septembra, košta 189 evra. Cena uljkučuje i avionski prevoz.

„Venecija na severu“, koju je osnovao Petar Veliki, pravi je muzej na otvorenom. Prekrasni dvorci ogledaju se u reci Nevi, a Ermitaž, Peterhof, Petropavlovska tvrđava, Carsko selo, palata „Stroganov“ i krstarica „Aurora“ samo su neke od atrakcija rodnog grada Vladimira Putina.

Do Lisabona se može stići samo avionom, a aranžmani „Viva travela“ staju od 209 evra. Lisabon može da se vidi i za tri dana, ali je i pet dana malo da bi se osetio ritam kojim dišu stanovnici najzapadnije evropske prestonice. Kraj reke Težo proteže se kvart Alfama, u kojem se sluša najtužniji fado i pije najbolje vino „verde“. Treba se prošetati živopisnim ulicama Bairo Alta, slikati na Trgu Komersio, otići do raskošne kule Belem, videti Pomorski muzej i manastir Svetog Žeronima i voziti se žutim tramvajem 28, sve dok se ne vidi kafanica u kojoj služe slatkiše koje obožava i nobelovac Žoze Saramago.

(Novosti)