Putovanja

Nepravedno zapostavljen češki grad: Druga atrakcija posle Praga, uživanje u pivu i gulašu su zagarantovani! (FOTO)

Odmah nakon Praga po veličini, ali i po odličnom izboru za raznorazne užitke, u Češkoj se ističe grad Brno. Položajem u središtu Južne Moravske, na mestu gde se spajaju reke Svitava i Svratka, nameće se kao dobra ideja za jednodnevnu posetu svima koji putuju u češku prestonicu. Više od toga za razgled i upoznavanje grada neće vam ni trebati.

Turizam nije u prvom planu

Brno naizgled nije turistički grad, a u to ćete se uveriti ako krenete u potragu za suvenirima ili razglednicama. Osim ako vas zadovoljava Starbaks šoljica s natpisom Brno. Ipak, skroman odabir magneta i razglednica možete da nađete u nekim prodavnicama-kioscima koje krasi naziv Tabak. Iako nema suvenirnica namenjenih turistima na svakom uglu, sadržaja za razgledanje grada ipak ima.

Od dvorca do zatvora i muzeja

Špilberk je jedna od glavnih znamenitosti grada Brna. Dvorac se nalazi na brdu iznad istorijskog centra grada, a vremenom je prerastao u građevinu koja je kasnije poslužila malo drugačijim namenama. Tokom austrijske vladavine služio kao tamnica. Lokacija na kojoj se nalazi je najbolja pozicija u gradu za pogled iz ptičje perspektive. Danas se u dvorcu nalazi gradski muzej, pa kad ste već tamo, naučite nešto više o vašoj trenutnoj destinaciji.

Astronomski sat neobičnog izgleda

Najveći deo vremena i većina stvari događa se u glavnoj žili kucavici – Masarikovoj ulici koja se završava na Trgu slobode, gde se smestilo nekoliko najvažnijih znamenitosti grada, poput stuba kuge ili astronomskog sata.

Svakog dana u 11 sati ispušta po jednu kuglicu koju turisti uzimaju za uspomenu. Zašto baš u 11 sati? Legenda kaže da je švedski general, tokom švedske opsade, rekao da će grad pasti pre nego što zvona odzvone podne. Vođa odbrane naredio je da zvona zvone sat ranije, a švedski general se prema obećanju povukao sa svojom vojskom.

Pivo i gulaš za kraj

Brno ima odličnu gastronomsku ponudu, a preporuka je isprobate gulaš koji ćete pamtiti još dugo nakon što se vratite iz Brna. Što se tiče pića, svi već znaju da se u Češkoj pije pivo. Ali, da li vam je ikad ono stiglo na voziću direktno do vašeg stola? U Vitopna Relvej restoranu ceo prostor je povezan šinama, a kad čujete da vam se voz približava, pripremite nepce za dozu fenomenalnog češkog piva.

(vikendmanijaci.com)