Zdravlje

OBRATITE PAŽNJU: Ove opasnosti krije toalet papir!

Ništa nije toliko često u kontaktu s najintimnijim delovima našeg tela koliko toalet papir. Na tržištu se nude najrazličitije vrste, onaj reciklirani, izbeljeni, ultra jaki, naparfemisani, a oznake na njima uglavnom ne čitamo jer nam se čini da nisu toliko važne.

Međutim, nije tako. “Alo.rs” vam donosi nekoliko pojašnjenje kako pojedine vrste toalet papira utiču na naše zdravlje.
ULTRA JAK – Skriveni sastojak: Formaldehid

Istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da ovaj toalet papir sadrži formaldehid kako bi pojačao čvrstinu kada se pokvasi. Osim što iritira kožu ovaj sastojak je i kancerogen.
NAPARFEMISAN – Skriveni sastojak: Mineralna ulja na bazi petroleja

Nema puno podataka o sigurnosti toaletnog papira sa losionima ili mirisima, ali instinkt kaže da treba biti oprezan! Neki korisnici ovih papira koji sadrže aloa veru i E vitamin (zahvaljujući mineralnim uljima na bazi petroleja) ističu kako imaju osećaj peckanja prilikom brisanja.
RECIKLIRANI – Skriveni sastojak: BPA, bisfenol A

Reciklirane vrste toalet papira mogu biti malo grublje, ali to je nešto što se može zanemariti, pogotovo ako znamo da njihovom upotrebom smanjujemo seču šuma. Reciklirani papir je najbolji, osim jedne malene činjenice, a to je BPA odnosno bisfenol A. To je hemijsko jedinjenje koje negativno utiče na zdravlje fetusa, beba i male dece. ovo jedinjenje je povezano i s bolestima srca, dijabetesom, problemima sa štitnom žlezdom, reproduktivnim problemima, hiperaktivnošću i karcinomom.

OZNAKA PCF ili ECF – Skriveni sastojak: derivati izbeljivača

Ove oznake pokazuju koja se vrsta izbeljivača koristila tokom proizvodnje toaletnog papira. PCF znači da nema hlora i ističe se kod recikliranih papira jer se kod njih hlor u proizvodnji ne koristi, ali može biti sastojak papira koji se recikliraju. ECF (Elemental chlorine free) znači da se koristio hlorov dioksid umesto elementarnog hlora. PFC je poželjnija varijanta jer označava da je papir recikliran.

(Alo!, foto: profimedia)