Putovanja

Obratite pažnju stiže leto: Vaš odmor će biti bolji ukoliko ne objavljujete slike

Da li ste se ikada zapitali koju količinu vremena provodite na društvenim mrežama. Prema pojedinim istraživanjima, od na primer 12 sati obdanice, bar devet sati provedemo buljeći u ekran i gledajući živote drugih.

Najčešće devet sati dnevno provedemo želeći da živimo tuđe živote, upoređujući se sa modelima koji nikada nećemo biti i bogatašima čije bogatstvo verovatno nećemo zaraditi. Nije ni čudo što studije stalno apeluju na veliku pojavu gubitka samopouzdanja kod ljudi.

Postaje zamarajuće da stalno svaki izlazak objavljujete i konstantno dodajete svom Instagramu sočan sadržaj. Problem je osećaj da ne ostvarujete ništa u životu ukoliko ne dopunjujete svoj profil ispunjavajućim sadržajem. Društveni mediji polako postaju rutina.

O ovom fenomenu pisala je i kolumnistkinja sajta ’Elite daily’ koja je i sama uradila istraživanje isključivši u potpunosti sve uređaje koje je imala na putovanju. Njen odmor je, kako kaže, postao mnogo bolji i nije ni slutila da toliko može da uživa i promeni svoju avanturu. Njena jutra više nisu bila ’skrolovanje’ po ekranu, a noći pune fotografisanja. Ujutru je čitala knjigu, pravila zdrav, osvežavajuć doručak i uživala u pogledu i relaksaciji. Noću je upoznavala nove ljude, obilazila je dobre vinarije i vodila duge, kvalitetne razgovore.

„Moj dan se nije svodio na gledanje kako ga drugi ljudi provode“, napisala je. Svaki trenutak je provodila isključivo onako kako je želela, bez ometanja. Odjednom, njen život je zaista postao onakav kakav se trudila da izgleda drugima. Izgubila je svoje pravo ja u potrazi za nečim imaginarnim i društvene mreže su je udaljile od nje same.

Dovoljno je samo nedelju dana bez mobilnog telefona da počnete bolje da vidite, čujete i da se potpuno oporavite i počnete da živite život punim plućima. Više se ni sa kim ne poredite. Povratak sa odmora zahtevao je za nju malu borbu, jer nije imala izgovor u nedostatku interneta i lošem romingu. Ipak veoma je malo trebalo da nastavi dobru praksu.

(Bizlife, foto: thinkstock)