Zdravlje

OPREZ! Plastičnu flašu ne upotrebljavajte više puta, evo i zašto

Plastične bočice su nezaobilazni modni dodatak tokom letnih meseci.
Ona su najlakši način za transport vode i drugih osvežavajućih napitaka tokom vrućina. Stručnjaci upozoravaju da problem nastaje kad jednu bocu koristimo nekoliko puta.1. Bočica je leglo bakterija

Tokom letnih vrućina bakterije se munjevito šire našom okolinom, pa posebnu pažnju treba usmeriti na pribor koji koristimo za jelo i piće. „Najopasniji“ deo plastične boce je otvor na koji prislanjamo usta, jer se bakterije prenose iz usne šupljine na neravne delove plastike i tamo razmnožavaju.

Nakon višestrukog korištenja plastične boce, ista dobija sitne nabore i oštećenja koje dodatno privlače bakterije.

2. Vrućina ispušta opasne hemikalije

Da bi sprečili širenje bakterija, plastičnu bocu trebalo bi oprati mlakom vodom i deterdžentom. U želji da detaljno isperu bakterije mnogi posežu za vrućom vodom (ili bocu čak stavljaju u mašinu za posuđe) koja ima suprotan učinak od željenog. Plastična boca nije konstruisana za izlaganje visokim temperaturama jer na njima ispušta hemikalije opasne po život.

3. Najsigurnije je bocu iskoristiti samo jednom

Plastične boce voda i sokova koji se prodaju u trgovinama trebale bi se koristiti samo jedanput. Na tržištu postoje specijalizovane boce za višestruko korištenje koje se proizvode na drugačiji način, ali nisu 100 odsto sigurne. Želite li izbeći većinu bakterije, birajte boce šireg grla za ispijanje koje se lakše čisti.

(zadovoljna.hr)