Nega & Lepota

Ovo NIKAKO ne smete raditi pre farbanja kose

Ako ste od onih dama koje se sama brinu za svoju boju kose „uradi sama“ metodom, onda morate poznavati rizike koji postoje prilikom farbanja kose. Kako je farbanje kose postalo dostupno i jeftino, sa zvezdama poput Kajli Džener koja stalno menja boju, mnoge mlade devojke razmišljaju o prečestim promenama boje. Ipak, pored rizika od oštećenja dlake, postoje i drugi faktori opasnosti koje morate znati – zato vam donosimo 7 saveta za mere opreza!

Kako farba za kosu nosi rizik od alergije, na svakom pakovanju farbe stoji upozorenje da je najpre testirate na unutrašnjem delu podlaktice ili iza uha. Nanesite malo mešavine farbe i hidrogena (u razmeri kao za farbanje) i ostavite da deluje 45 minuta. Ako se ne pojavi crvenilo ili iritacija, možete početi sa farbanjem. Ovaj „patch“ tekst je jako važan, posebno, ako često menjate farbe i proizvođače.

Pre nego što kosu izložite hemijskom procesu farbanja (bilo kod kuće, bilo u salonu), pre toga uradi tretman dubinske hidratacije. Nanesite jako hidratantnu masku na celu dužinu oprane kose, a potom prekrijte glavu plastičnom kesom. Nakon toga zagrevajte kosu fenom. Isperite masku i to je to!

Ako mislite da se boja neće dovoljno dobro primiti, ili jednostavno želite tamniju boju – radije odaberite u startu tamniju ili kvalitetniju boju, a nikako nemojte produžavati propisano vreme za stajanje farbe. Na taj način rizikujete oštećenje dlake, njeno isušivanje, kao i rekaciju skalpa.

Ovo može samo da radi iskusan, obučeni frizer, koji poznajte određeni brend farbe za kosu, i sve tonove i podtonove. Nemojte se igrati alhemičara, u želji da dobijete specifičnu nijansu. Ako imate na umu boju koja se teško može naći u slobodnoj prodjau – bolje uradi farbanje u salonu, nego da eksperimetišete sami i rizikujete hair katastrofu.

Nikada, ali nikada nemojte ostatak farbe za kosu iskoristiti za farbanje obrva ili trepavica! Alergijska reakcija koja se može desiti uzrokuje oticanja kapaka ili pojačan rizik od infekcija oko očiju. Ovo može naštetiti očima ili uzrokovati ačk i slepilo. Takođe, preskanje boje direktno u oči može uzorkovati trajna oštećenja.

(Glossy)