Ljubav & Seks

Rastanak ili još jača ljubav posle letovanja

Ništa ne određuje budućnost para kao prvi zajednički odmor zbog čega ga mnogi terapeuti opisuju kao vatreno krštenje veze.

Nekada prvo zajedničko letovanje ostaje parovima u sećanju ceo život jer je „obojeno“ romantikom, zaljubljenošću, strašću. Neki parovi bi, pak, da ga što pre zaborave jer pola vremena nisu razgovarali, a druga polovina je prošla u otrovnim opaskama. I dok je jednima to samo prvo u nizu zajedničkih letovanja, drugima je ujedno i poslednje. Na iskušenju su i bračni parovi koji na odmoru, udaljeni od svakodnevnih obaveza, shvate da je ljubav među njima prošla ili da se još vole, pa se ohrabre na razvod ili odustanu od te ideje. Šta raditi kada odmor nije protekao onako kako smo zamišljali? Ako smo put do destinacije proveli u prepirkama koju muziku ćemo da slušamo. A vreme na granici prekratili uzajamnim optuživanjem ko je kriv što smo krenuli u petak popodne kad je gužva najveća. I na kraju, umesto romantičnih šetnji po plaži i gledanja zalaska sunca, dane provodili u svađi i verbalnom nadmudrivanju ili još gore, ćutanju i ignorisanju. I dok sumiramo utiske sa letovanja, gledamo fotografije koje smo snimili u trenucima primirja, nameće se pitanje: Da li je ova osoba prava za mene?

Za čak 80 odsto ljudi, prvi zajednički odmor, na koji većina odlazi posle pet meseci ljubavi, jeste prekretnica u vezi. Da li treba ići u pravcu koji kaže „raskid“ ili „druga šansa“? Da li partnera treba „otpisati“ samo zato što se nismo lepo slagali na letovanju? U kojim slučajevima je opravdana druga šansa?

Veza nije holivudska romansa

Na odmoru se zaista sve vidi, ko voli rutinu, a ko želi da isprobava nove stvari, ko bi da se izležava, ko bi da obilazi znamenitosti, ko je otvorenog duha, ko se nervira zbog sitnica, ko voli da štedi, ko je trošadžija, ko je druželjubiv, ko je namrgođen i neprijatan prema neznancima i konobarima, ko „visi“ na telefonu, ko je fleksibilan, a ko nesklon kompromisima… Ali, da li su ovo zaista suštinski problemi i razlozi zbog kojih treba raskinuti? Ne, kaže stručnjak za veze Lin Grifits koja podseća da 24 sata sa nekim tokom sedam ili deset dana testira čak i najjaču vezu.

– Nakon odmora, potrebno je vreme da biste „prodisali“ i shvatili šta se desilo. Najbolje bi bilo da kad se vratite sa letovanja izađete u šetnju ili na večeru i da razgovarate o zajedničkom iskustvu kako biste iz njega nešto naučili. Čak i ako ne želite da ostanete zajedno, važno je da shvatite da li ste negde pogrešili da vas ista prepreka ne bi sabotirala u narednoj vezi. Važno je da naučite lekciju – podseća Grifitsova.

Takođe, razmislite da li ste na put krenuli sa previsokim očekivanjima jer ona umeju sve da upropaste. Ako ste uz kofer spakovali i želju da sve protekne u najboljem redu i da vaše letovanje liči na holivudsku romansu, potpisali ste svojoj vezi smrtnu presudu. Logično je da će vas partner koji je daleko od filmskog junaka nervirati. I zato, dok vagate da li da partneru date drugu šansu, treba da znate da su svađe na odmoru uobičajene – 62 posto parova se posvađa bar jednom, dok se 40 procenata raspravlja na dnevnoj bazi. Dakle, to koliko ste se svađali ne treba da vam bude krucijalan razlog za raskid. Sam odmor može biti stresan jer nam je vruće, ujedaju nas komarci, gomila stvari može da krene po zlu, od krađe novčanika na plaži, preko dijareje, do alergije koju smo zakačili i zbog koje smo osuđeni da dugoočekivani odmor provedemo gledajući u plafon. Treba i ovo imati u vidu pre nego što „presečemo“ i emotivno se oprostimo sa saputnikom.

Gde se najviše svađa?

Statistika nije na strani ljubavi – svaki drugi par koji je prvi put otišao na odmor, raskinuo je nakon istog. Žene naročito treba da budu na oprezu jer statistika pokazuje da one češće raskidaju nakon odmora pošto su i inače sklonije da analiziraju vezu. A, ako je verovati onlajn anketi koju je sproveo jedan britanski sajt, nije svejedno ni gde idete. Na osnovu analize 2.187 ispitanika, naučnici su zaključili da su najskloniji raskidu parovi koji za prvo putovanje izaberu egzotičnu destinaciju u želji da dožive nešto posebno. Čak 21 posto veza nije opstalo posle prvog zajedničkog odmora u Južnoj Americi. Ljubav nestane i na Ibici, ali ima veliku šansu da „preživi“ u Italiju i u Grčkoj. Stručnjaci ovo objašnjavaju time da destinacije poput Meksika zahtevaju bolju organizaciju, što donosi stres partnerima, dok na Ibici do svađe dolazi zbog preterivanja u provodu i trošenju novca.

Letovanje nije isključivi krivac za raskid, ali može biti povod. Čak 70 odsto parova raskine pred prvi zajednički odmor, jer shvati da sa tom osobom ne želi da se odmara i uživa. Psihologe ova statistika ne iznenađuje jer, kako kažu, to je vreme kad zaljubljenost prođe i kad shvatimo da nam se partner kojim smo bili očarani, zapravo ne sviđa. Tada maske padaju, pa postajemo svesni i mana, ne samo vrlina i upravo tada mnogi shvataju da nisu jedno za drugo, što može i ne mora da se poklopi sa zajedničkim odmorom.

Kako god bilo, imajte na umu da ne treba da hitate sa odlukama jer nakon odmora smo skloniji neraspoloženju pošto ponovo treba da se vratimo poslu i svakodnevnim obavezama. u toj depresiji nakon odmora možete preuveličati negativne strane partnera. Dakle, savet stručnjaka je da date sebi malo vremena da stvari „legnu“, pa tek onda donesete konačnu odluku.

TRI KAMENA SPOTICANjA

Za one koji još nisu otišli na prvi zajednički odmor, ali planiraju, evo nekoliko saveta kako da se vratite zaljubljeni, a ne udaljeni.

Destinacija – Idealno je da se oboje složite oko destinacije, ali to je često nemoguća misija. U takvim slučajevima, nađite kompromis u vidu trećeg odredišta. Najgora varijanta je da jedan popusti i pristane na ono što ne voli, jer je velika verovatnoća da će u trenutku nervoze početi to da prebacuje partneru.

Očekivanja – Možda ste spontani po prirodi, ali pre odlaska na odmor razgovarajte o očekivanjima i planovima, makar okvirno. Pričajte o tome da li ćete se ceo dan izležavati na plaži ili imati aktivan odmor. Posećivati muzeje i lokalne znamenitosti ili kafiće i noćne barove. Tu najčešće i nastane jaz među partnerima.

Novac – Jedan od najvećih problema su finansije. Nepisano pravilo je da se partner sa više novca lakše prilagođava, pa ako ne želi da ide u hotel sa dve zvezdice koji druga strana može da priušti, onda se podrazumeva da joj doplati razliku. Isto se odnosi i na prevoz autobusom ili avionom. Takođe, dame koje očekuju da im muškarac sve plati, a na odmoru nemilice rasipaju njegov novac, uglavnom ostanu bez partnera pošto se vrate kući. Ne zato što je on bankrotirao, već zato što ni bogataši ne poštuju parazite koji žive u stilu „moje je samo moje, a tvoje je i moje i tvoje“. Najbolje je da utanačite dnevni budžet i vodite se po njemu, pa ćete izbeći rasprave oko novca.

(Novosti)