ŽIVOT

SAVRŠENSTVO IMA CENU: Proverite da li ste perfekcionista?

count peas

Želja za idealnim i izbegavanje neuspeha odlike su perfekcionista, koji na svoj problem ne gledaju istim očima kao okolina!

Konstantna tendencija ka savršenstvu može vam se činiti kao odlika koju biste i sami želeli da posedujete, međutim baš ova karakteristika ume da bude veliki teret kada je posao, ali i lični kredibilitet u pitanju. Perfekcionizam, smatra se psihološkom smetnjom koja se uglavnom ne pojavljuje sama.

Depresija ili čak poremećaji ishrane neretko prate ovo stanje što može dodatno obeshrabriti osobu koja od njega pati. Jedan od faktora koji zahvata perfekcioniste, ukoliko ne nauče da kontrolišu svoj nagon za dostizanjem ideala, takođe je i hronično nezadovoljstvo sopstvenom ličnošću.Upravo ovi simptomi stvaraju razliku između perfekcionizma i želje za napredovanjem u radnom okruženju, koji često bivaju jednako okarakterisani.

DA LI STE PERFEKCIONISTA?

Greške su nedopustive

Ovaj princip ne važi samo u njihovom životu i radu, već ga prenose na sve što im stigne u vidokrug. Čak i najsitnije odstupanje od savršenstva, primećeno od strane perfekcioniste, mora biti uređeno po njihovoj zamisli i pravilima sa kojima su jedino oni upoznati.

Sve ili ništa

Kod ovakvih osoba primetan je određen šablon kod obavljanja određenih aktivnosti, ali i kod razmišljanja. Kod njih ne postoji sredina – samo ispravno ili pogrešno.

Neprihvatanje kritike

Čak i pozitivna kritika, koja može prouzrokovati bolji rad u budućnosti, potpuno je neprihvatljiva za perfekcioniste. Kada se nađu u ovakvoj situaciji učiniće sve da se odbrane i negoduju moguć problem.

Želja za kontrolom

Perfekcionisti vrlo često pokušavaju da kontrolišu misli i akcije svoje okoline, kako ne bi došli u situaciju da dožive neuspeh. Upravo zbog nemogućnosti manipulacije nad određenim osobama, prekidaju odnose i zatvaraju se u sebe.

Strah od neuspeha

Svi pretendujemo da budemo što bolji, bilo da je u pitanju posao, ljubav ili porodica. Međutim, ukoliko i napravimo grešku, pokušaćemo iz nje da izvučemo lekciju. To nije slučaj sa perfekcionistima, koji će je protumačiti kao vid svoje nesposobnosti i niže vrednosti.

Kako prekinuti ovu opasnu naviku?

Naučite da kažete “NE”

Udovoljavanje drugima i prihvatanje svake ponude ili zadatka jedna je od glavnih odlika perfekcionista, sve iz razloga da zadrže svoje zvanje najboljeg prijatelja, komšije, radnika, gosta… Vreme je da prekinete ovaj običaj i okrenete se ličnim zadovoljstvima.

Sabotirajte sami sebe

Kada osetite nagon da još jednom nešto uradite tačno po svojim perfekcionističkim propisima, zastanite na trenutak, razmislite, a zatim namerno uradite nešto čime ćete uništiti svoju tendenciju ka savršenstvu. Ukoliko već na početku zabrljate, osetićete veliko olakšanje kada je nastavak akcije u pitanju.

Pričajte javno o svojim neuspesima

Društvene mreže možete iskoristiti kao alat za prekidanje svoje navike. Nakon što doživite neuspeh, umesto da se sažaljevate, podelite ga sa prijateljima na Fejsbuku ili Instagramu, kako biste zajedno pronašli lepotu u onome što je tokom života neizostavno – greške.

Pronađite kreativan hobi

Hobi koji zahteva kreativnost i inspiraciju naučiće vas da se svaki problem ipak ne može rešiti po određenom šablonu na koji ste navikli. Kada su ovakve aktivnosti u pitanju, ceni se intuitivno delovanje, a ne savršenost izvođenja.

“Ovo nije knjiga” i “Uništi dnevnik” autorke Keri Smit već godinama privlače pažnju stranog tržišta, a odnedavno su dostupne i kod nas. Ovi priručnici poseduju vrlo zanimljiv karakter i osmišljeni su upravo za perfekcioniste. Niz zadataka koje morate ispuniti još od prve stranice, nateraće vas da tendenciju ka savršenstvu bar do kraja knjige držite pod strogom kontrolom. Cilj je razmišljati van svih okvira i svoju kreativnost pustiti drugima na videlo.

(cosmopolitan.rs)