ŽIVOT

Šta naučiš kad ostaneš bez mame i tate

Nemoguće je zamisliti život bez roditelja kada su oni još tu. Dok sam ih imala, gurala sam ideju o njihovoj smrtnosti u neku kutiju podsvesti.

bila sam zaštićena i ušuškana. Nisam kuvala do 36. Kvarove po kući su otklanjali samo tata i deda, majstori su bili nepoznata kategorija. Račune su plaćali oni, kad ostanem bez kinte, dodavali su mi da preživim mesec. Ja sam prototip najomraženije osobe u Srbiji – one koja živi s matorcima i kada klinci počnu da joj persiraju. Nisam to planirala, tako se desilo.

Onda su za nekoliko godina umrli svi – deda, baba, deda, baba, tata, mama. Probudim se ujutru, preživim. Da ne poveruješ. Prolaze dani, nisam gladna, skuvam prvu pravu supu ko maminu, kuća nije u haosu. Prođe mesec, platim račune. Krene čarobni niz kvarova, uvek više od tri. Za neko vreme uspem da napravim bazu majstora koji dobro rade, a ne deru. Rešavam neku birokratiju koja na početku izgleda kao lov na veštice. Nemam utisak da sam sve te stvari učila iz početka, jer sam njih gledala ceo život kako ih rade. Možda samo nijanse.

Na primer kada majstor za cenu kaže „ma lako ćemo za pare“, učim da to znači „odraću te na kraju“. Zato uvek unapred insistiram da mi kažu cifru.

Kada ne mogu da dođem do lekara i pregleda za sebe i svoje dete, ne pribegavam više sistemu „ko i svi regularno, pa me zajebu“, već pronađem način da to bude sutra.

Ukratko, operativne stvari od kojih je život sastavljen bez mame i tate me nisu ubile. Ojačale jesu. Možda me pomalo ogrubele. Idemo dalje.

Sećam se da sam jednom prilikom ostala zapanjena maminom rečenicom: „Kad ti umru i mama i tata, više nisi isti.“ Ona je iz svog malog grada otišla da se školuje u veliki kada je imala 16 godina. Od tada nije živela sa svojima. Udala se u 21. Viđala ih je kad ode do njih ili oni dođu u posetu nama. Umrli su kada je bila na pragu 50. Nisu joj pomagali, nije osećala njihovo prisustvo, mirise, nisu zajednički donosili odluke niti bili upućeni u njene borbe. Razmišljala sam tada zašto je izgovorila tu rečenicu.

Sada znam.

Nešto u vasioni se promeni. Ne znam kako to da objasnim. Kao da kada zalazi sunce, zađe samo polovina. Kao da ukus lazanje ima samo ukus kora. I miris kuće postaje nov. Znaš da je tvoj i lep, ali nije onako spokojan. Polovina svega što ti donosi mir i sreću, onaj osećaj da će sve biti u redu…to nestane. Učiš da živiš tako polovičan, to je u redu. Učiš da kada ti je teško i neko te napada ili boli, nemaš gde da se skloniš. Učiš se da živiš bez jedinog istinskog zagrljaja u kojem možeš da odahneš, u kom nestaju svi problemi. Tu, gde zaspiš ko dete.

I još nešto. Važna stvar koju naučiš je da kada procveta prvo drvo na proleće staneš ispod njega i udahneš duboko. Da budeš srećan, jak, pravičan, pametan, lep. To su oni u tebi. Miris proleća i novog početka.

(zenskikutak.rs)