Zdravlje

Stručnjak za zdravlje žena dr Liz Erl: Ovo je prvo što svaka žena treba da primeni u menopauzi!

Pravilna ishrana ima snažan uticaj u vraćanju ravnoteže. Stručnjak za zdravlje žena, Liz Erl,koja je na ovu temu napisala i knjigu, otkriva nam koje namirnice bi žena trebalo da jedete, a koje da izbegava. Ona nastoji da savetima pomogne ženam da se osećaju bolje tokom ovog perioda.

„Hrana ima ogromnu moć da pomogne u isceljenju tela, a ono što biramo da jedemo, jedan je od najvažnijih faktora koji možemo da kontrolisati u životu“, kaže Liz.

„Konzumacija pravilnih i zdravih namirnica može zaista da promeniti izgled i osećaj, a posebno je od koristi tokom menopauze“.

Fitoestrogeni

Ono što ona preporučuje je unos fitoestrogene, koji obezbeđuju jedinjenja slična estrogenu, koja se prirodno javljaju u biljkama. Fitoestrogeni pomažu u ublažavanju mnogih simptoma menopauze, ali su i sami ukusni i hranljivi. Sojino mleko i sojino brašno, laneno seme, semenke bundeve, susamovo seme, semenke suncokreta, celer i zeleni pasulj sadrže fitoestrogene.

Izbegavajte šećer

Ako ste ljubitelj slatkiša, ova informacija vam se neće dopasti, ali ukoliko posegnete za nekim slatkišom, to će pokrenuti nagli porast nivoa glukoze u krvi, a nakon toga praćen naglim padom. Tokom menopauze, nizak nivo šećera dovodi telo do pretvaranja viška energije u masti, što će dugoročno povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Bolja opcija je da odaberete orašaste plodove, semenke ili sveže voće kao grickalice kako biste obnovili energiju.

Kalcijum i vitamin D

Da biste nadoknadili gubitak gustine koštane mase, važno je da jedete hranu bogatu kalcijumom i vitaminom D. Dobri izvori vitamina D su masna riba, organska jaja, crveno meso. Mlečni proizvodi, kelj, spanać, kupus i susam su odlični izvori kalcijuma.

Zdrave masti

„Zagovornik sam zdravih masti trideset i više godina, a „dobre“ masti su posebno važne tokom menopauze jer mi zapravo stvaramo naše hormone iz holesterola“, kaže ona.

Avokado, masna riba poput lososa, skuše, haringe i sardine, orašasti plodovi i semenke kao što su čija i laneno seme su dobar izvor kvalitetnih dobrih masti.

„Takođe preporučujem uzimanje dnevnih dodataka omega-3 ribljeg ulja za jačanje mozga, tela i kože, posebno od sredine života pa nadalje“, zaključuje Liz.

(Stil)