Deca

Sve što ste htele da znate: 13 najčešćih pitanja o trudnoći!

Side view of a pregnant young woman outdoors on a sunny day - copyspace

Trudnoća i porođaj su zastrašujući – uglavnom zato što nemamo pojma šta da radimo nakon što shvatimo da je beba na putu.

1. Da li će seks biti drugačiji nakon porođaja?

Iskreno, hoće – to ne znači da će biti gori – ali će biti drugačije. Vagina će vam biti malo opuštenija, ali nakon karličnih vežbi vratiće se na svoje mesto.

U početku će biti neke neprijatnoti, pa se potrudite da partneru objasnite situaciju, kako bi i on malo usporio. Dobra ideja je da pokušate da imate odnos pre rpegleda nakon šest nedelja, kako biste mogli doktoru objasniti ukoliko dođe do nekih problema. Možda ćete osetiti da vam je vagina suva zbog hormona, posebno ako dojite – tako da pripremite neki lubrikant. Mnogo žena je navelo, da kada počente neugodnosti prođu, seks bude bolji nego ranije. Osetljivije su dole i imaju više orgazama nego ranije, tako da nisu sve vesti loše!

2. Da li će mi se vagina „iscepati“?

Vagina je veliki mišić koji ima sposobnost da se raširi kako bi se prilagodio bebi dok se porađate. Češća su cepanja perineuma, to je deo između vagine i anusa, jer se mnogo širi dok beba izlazi. Manje su šanse cepanja ako izbegnete prođaj u ležećem ili sedećem položaju, ili ako je bebino rođenje lagano i kontrolisano, ili ako ste radili perinealne masaže tokom trudnoće.

3. Šta prvo da uradim kad saznam da sam trudna?

Seti se kada si poslednji put dobila i unesi datum u onlajn kalkulator. On će ti reći koliko nedelja si trudna. Onda pozovi svog ginekologa i zakaži termin sa babicom – možda će ti tražiti datum poslednje menstruacije kako bi znali koliko brzo moraš da dođeš. Idealno je da je vidiš kada si između osme i dvaneaste nedelje trudnoće.

Ako več nisi uzimala trudničke suplemente od kada pokušavaš da zatrudniš (ili je ova beba iznenađenje), najbolje je da počneš da uzimaš 400mg folne kiseline svakog dana do 12. nedelje, jer ovo štiti bebu od oštećenja nervnih vlakana. 10mg vitamina D svakog dana je takođe preporučljivo za vreme trudnoće, ali nemojte nikako uzimati suplemente vitamina A jer mogu naškoditi bebi.

4. Kako da izaberem bolnicu?

Ne moraš se poroditi u bolnici. Možeš to uraditi kući, i babica će biti tu. Kako god, najbolji način da izabereš bolnicu je da pitaš prijateljice i porodicu kakvo je njihovo iskustvo bilo. Nije samo pitanje kakav su porođaj imale tamo, već i kakvo je osoblje i kakvi su objekti. Neke bolnice imaju odvojene sobe za porođaje koje su namenjene prirodnim porođajima sa bazenom, blagim svetlom, i muzikom.

Takođe, bilo bi dobro da je blizu kuće, jer želiš da budeš u mogućnosti da bilo kada odeš tamo, tako da nemoj birati bolnicu koja je udaljena 2 sata vožnje.

5. Šta da ponesem u bolnicu kada mi pukne vodenjak?

Ako ti pukne vodenjak, nosi porodiljski uložak (ovo su debeli sanitarni peškrići koji nemaju premaz), i kada si već pozvala bolnicu, spakuj svoju bolničku torbu i bilješke o trudnoći. Ne zaboravi da pozoveš i partnera!

6. Kakav je osećaj kada ti pukne vodenjak?

Neke žene to opisuju kao da osete pucanje u sebi, možda će poteći i voda koja dolazi niotkuda, a možda samo osetiš curenje. Neke imaju i osećaj konstante vlažnosti i tada je dobro nositi porodiljski uložak, ili ćete biti skroz mokre i morati da promenite odeću i očistite pod.

U kasnijoj trudnoći, može se desiti da se slučajno upiškite, tako da bi trebalo pomirisati (koliko god loše zvučalo) – jer voda ne miriše kao urin. Ako misliš da ti je pukao vodenjak, obavezno pozovi babicu/bolnicu i prijavi ovo jer će hteti da te vide.

7. Koliko često desi da se žena uneredi tokom porođaja?

Iskreno, ne tako često – telo ima prirodan način pročišćenja kada se priprema za porođaj, tako da ćete često ići u toalet pre velikog događaja. Ali ne brini, iako se malo uneredite (niko ne isprazni cela creva!) babice su vrlo diskretne i otarasiće se dokaza toliko brzo da niko neće primetiti šta se desilo.

8. Da li su vodeni porođaji nepreporučljivi?

Generalno nisu. Ali postoje žene kojima, iz nekih razloga, treba više medicinske nege, npr. Moraju biti priključene an infuziju, ili beba mora biti posmatrana tokom celog porođaja – one ne bi trebalo da se porađaju u vodi.

9. Koliko tačno sken može da kaže kojeg pola je beba?

Beba mora da bude u određenom položaju kako bi ti delovi bili vidljivi kada dođeš na pregled u 20. nedelji. Jednom kada se ovo postigne, sonografer je srećan zbog onoga što vidi, tek tada može biti 100% sigurno. Poteškoće nastaju kada ne možemo da vidimo taj deo tela.

10. Koliko dugo u proseku traje porođaj?

Dužina porođaja zavisi od različitih faktora kao što su pozicija bebe, jačina kontrakcija, koliko si smirena i opuštena. Iako je primamljivo računati porođaj od prvog peckanja koje osetiš (i ovo je razlog zbog kojeg ćete čuti priče o trodnevnim porođajima), rana faza prve etape porođaja je pomalo nepredvidiva. Vrat materice se skraćuje i otvara do 4cm, tako da kada babica računa dužinu porođaja ovo neće biti uračunato. Aktivan deo porođaja je od širenja od 4cm pa do faze guranja, koji može u proseku trajati i 8 sati, ali može biti i kraća i duža od ovoga! Guranje bebe zapravo može trajati između jedan-dva sata kod žena koje prvi put postaju majke.

11. Koliko su česti hitni carski rezovi?

Hitni carski rezovi pokrivaju oko 15% svih porođaja u Velikoj Britaniji, i oni se rade kada nema drugog izbora.

12. Da li postoji određena hrana koju bi trebalo izbegavati tokom trudnoće?

Da. I lista je dugačka, tako da bi trebalo da proverite sa svojom babicom, jer se nekad nova hrana dodaje na listu. Ali ovo su osnovne stvari koje bi trebalo izbegavati:

Blagi sir sa belom korom (uključujući i kozji)
Blagi plavi sir
Pašteta
Sirovo ili nedovoljno kuvano meso
Džigericu ili proizvode koji sadrže džigericu
Ajkulu/sabljarku/marlin ribu
Tunjevina – ograničite je na četiri konzerve nedeljno
Uljanu ribu poput lososa – ograničite na dve porcije nedeljno
Žive ostrige
Dobro perite svo voće i povrće kako biste uklonili zemlju
Bodite oprezni sa sladoledom na točenje, jer ne znate kolik je čista mašina iz koje izlazi
Smanjite unos kofeina tako što ćete preći na pića koja ne sadrže kofein

13. Koliko su česti prirodni porođaji?

Mnogo češći nego što mislite. Mnoge žene se porađaju prirodnim putem ili u bazeno ili na zemlji, sa malo ili nimalo lekova protiv bolova, ali ljudi ne pričaju o tim iskustvima. Nije uvek kao što izgleda na TV-u, sa ženama koje vrište i babicama koje manito trče po hodnicima.. Obećavam!

Bojana Đorđević

(cosmopolitan.rs)