Zdravlje

Virus Zapadnog Nila preti u Beogradu, Pančevu i Zrenjaninu

MANjE od jedan odsto zaraženih groznicom Zapadnog Nila može da ima teške zdravstvene posledice, 20 odsto će osetiti simptome slične gripu, dok 80 odsto neće imati nikakve tegobe, tvrde epidemiolozi.

Zaraženi komarci ove godine su registrovani u Beogradu, Pančevu i Zrenjaninu, ali zasad nema obolelih koji su se javili lekaru, potvrdili su nam u Institutu „Batut“.

Utvrđeno je da u Srbiji više od 60 vrsta komaraca može da prenese virus koji izaziva groznicu Zapadnog Nila, ali je običan kućni komarac najčešći prenosilac. Ova vrsta komarca najrasprostranjenija je u naseljima, ali najčešće nije opasna, kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

– Inficiranih virusom Zapadnog Nila je mnogo, ali oni nisu registrovani jer simptomi ove bolesti nisu dramatični – tvrdi Radovanović. – Mnogi ne znaju da imaju virus Zapadnog Nila, dok se u nekim slučajevima mogu pojaviti kratkotrajni siptomi slični gripu.

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju uzorkuje komarce na oko 200 različitih lokacija u Beogradu i oko 100 lokacija u drugim opštinama Srbije. Prema tim podacima, kućni komarci koji prenose zarazu prisutni su na teritoriji Beograda u opštinama Sremčica, Leštane i Grocka, u Pančevu kod starog mosta, sportskog centra i okolini bolnice i u Zrenjaninu na izletištu Šumice.

– Za razliku od rečnih komaraca, kućni se nastanjuju bliže čoveku – navodi naš sagovornik. – Ubadaju i noću i danju. Ipak, šanse da dobijemo teško oboljenje su manje od jedan odsto. To se najčešće dešava osobama sa hroničnim oboljenjima ili dosta oslabljenim imunim sistemom.

Broj lokacija sa komarcima koji nose virus Zapadnog Nila varira iz godine u godinu, ali je primetan trend opadanja u odnosu na prve dve godine od pojave virusa.

– O tačnom procentu zaraženih komaraca nije moguće govoriti, ali od ukupnog uzorka, manje od pet odsto je bilo pozitivno na prisustvo virusa u 2016. godini – rekao je epidemiolog Radovanović.

Staništa sa najvećim udelom komaraca koji su nosioci virusa su obale reka, naselja sa kanalima u gradskim područjima i šumski kompleksi oko gradova. Na osnovu podataka iz prethodnih pet godina, Vojvodina, područje Beograda i priobalja Save i Dunava su oblasti na kojima je najčešće uočeno prisustvo nosilaca virusa u Srbiji.

– Zasad virus nije registrovan u Zapadnoj Srbiji, ni opštinama na jugu zemlje, osim u Nišu 2014. godine – rečeno je „Novostima“ u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju.

Ove godine, virus Zapadnog Nila registrovan je nešto ranije nego proteklih sezona.

NAJVIŠE OBOLELIH 2013. GODINE

REKORDAN broj obolelih imali smo 2013. godine, kada je od 303. inficiranih čak 35 osoba umrlo od posledica virusa. Prošle godine obolelih je bilo znatno manje, pa su prema statistici 44 osobe imale zdravstvene tegobe, dok su dve osobe preminule od posledica groznice Zapadnog Nila.

PREVENCIJA

ZAVOD za biocide i medicinsku ekologiju apelovao je na građane da koriste preventivne mere kako bi se smanjio rizik od infekcije groznicom Zapadnog Nila. Preporučuje se izbegavanje boravaka na otvorenom prostoru u sumrak i zoru, nošenje dugih pantalona i rukava na mestima sa mnogo komaraca, korišćenje repelenata, postavljanje zaštitne mreže na prozore i vrata, postavljanje mreže na ventilacione otvore septičkih jama i zatvaranje šahtova i posuda za čuvanje kišnice.

(Novosti)