Zdravlje

Zečja soca: Kisela detelina prija želucu

Jedna od retkih biljaka koja je lekovita samo dok je sveža je zečja soca (Oxalis acetosella). Sušenjem gubi gotovo sve blagotvorne sastojke i postaje toksična.

U narodu je zbog kiselog sastojka poznata i kao kiselica, kiseljača, kisela detelina, ali i kao zečji kupus, zečja detelina, zečja so… Vrlo je raširena po listopadnim i četinarskim šumama, a tamo gde raste je i dobra zemlja.

Ima sitne beličaste cvetiće protkane jedva vidljivim crvenkastim žilicama. Višegodišnja je biljka sa trodelnim listovima nalik detelini i cveta od aprila do avgusta. Ravnomerno je raspoređena na okruglastim površinama i poput tepiha prekriva tlo. Obično se nalazi tamo gde ima pečuraka. Zanimljivo je da joj se listovi skupljaju uveče i pred kišu, dok cvetovi štrčeći podsećaju na zvončiće.

Lekovitost se bazira na oksalnoj kiselini koja je zastupljena u velikim količinama. Koncentracija joj dolaskom noći opada, a sa svitanjem se povećava. Od drugih sastojaka najviše ima karotina, rutina, askorbinske i drugih organskih kiselina. Ubira se i priprema isključivo sveža. Tokom cvetanja bere se ceo nadzemni deo, biljka je bez mirisa, ali ima svež i kiselkasti ukus zbog oksalne kiseline.

Iako zvanična medicina ovu biljku nije svrstala u svoju sferu interesovanja, u tradicionalnoj se ona koristi vekovima. Sveže ubrana se u celosti priprema kao napitak koji gasi žeđ, uklanja žgaravicu i druge smetnje u varenju i u radu jetre. Da bi se postigao željeni efekat, piju se dve šolje ohlađenog čaja dnevno. Topao čaj, takođe dve šolje dnevno, preporučuje se kod žutice, upale bubrega, osipa na koži, a efikasan je i kao čistač krvi i diuretik.

Pojedini narodi zečju socu koriste u sprečavanju određenih vrsta kancera, pre svega želuca. Za ove svrhe se u sokovniku cedi nekoliko opranih i svežih listova, a njihov sok meša sa destilovanom vodom u srazmeri 1:3. Ovaj napitak se uzima u vidu kapi, na šest sati po 15.

Takođe, listovi biljke bez cvetova se dodaju u maloj količini u supe od povrća, spanać ili salatu, jer podstiču apetit i bolju razmenu materija.

Sa zečjom socom ne bi smelo preterivati, upozoravaju travari, jer je bogata oksalnom kiselinom koja u velikoj količini može dovesti do oštećenja bubrega.

OSVEŽAVAJUĆI NAPITAK

Šaka sveže ubranih listova i cvetova se potopi u litar vrele vode i ostavi da odstoji dva, tri minuta. Procedi se i pije kao topao ili ohlađen napitak, zavisno od zdravstvenih tegoba. Malo zaslađen veoma prija na visokim temperaturama tokom leta, jer odlično osvežava i gasi žeđ.

(Novosti)