Nega & Lepota

10 MITOVA u ŠMINKANJU u koje treba da prestanete da verujete još danas

Šminkanje je definitivno jedna od najčešćih tema kada su ženski razgovori u pitanju. Pored toga internet je pun brojnih saveta kada je šminkanje po sredi, ali na žalost među jako korisnim trikovima i preporukama, postoje i oni koji su nas odveli u zabludu.

Pogledajte koji su to najčešči makeup mitovi u koje treba da prestanete da verujete još danas!

MIT #1: Crveni kramin nije za svakoga – Nekad se stvarno verovalo da crveni karmin ne pristaje svakoj od nas. Ali treba da znate da je ovo 110% neistina! Crveni karmmin dobro pristaje svakoj od vas. Bitno je samo da pronađete pravu nijansu prema svom tenu.

MIT #2: Maskara se baca kada se osuši – Nažalost, ovo je daleko od istine. Zapravo, trebalo bi maskaru da bacite već posle 3 meseca, jer je to njen rok trajanja. Ukoliko je koristite nakon ovog perioda stvara se opasnost od stvaranja infekcije oka.

MIT #3: Ukoliko četkicu maskare nekoliko puta energično umočite u tubu skinućete gromuljice – Zapravo sve što ćete postići jeste da u proizvod ubacite vazduh i tako ubrzate propadanje maskare. Gromuljice se skidaju prilikom izvlačenja četkice zahvljajući prstenu koji se nalazi sa unutrašnje strane otvora – dozeru proizvoda. Ukoliko se na četkici i dalje nalaze gromuljice maskari je ili istekao rok ili se radi o proizvodu niskog kvaliteta.

MIT #4: Kozmetičke proizvode treba koristiti dok se ne potroše – Da, samo ako se to desi PRE isteka roka trajanja! U suprotnom dovodite sebe u opasnost od različitih infekcija i problema sa kožom. Svaki kozmetički proizvod ima određeni rok trajanja koji proizvođači uvek naznače na pakovanju. Satić počinje sa otkucavanjem onog trenutka kada proizvod otvorite. Ako ste mislili da kozmetika ne može da se pokvari, loše mislite! Šminka recimo može vrlo lako da se ubuđa kada joj istekne rok ili nije odlagana na pravi način.

MIT #5: Ne morate da perete makeup četkice ukoliko ih samo vi koristite – Ne, ne i NE! Četkice je NEOPHODNO redovno (u zavisnosti od frekentnosti upotrebe) prati i čuvati tako da ih zaštitite od prljavštine iz vazduha, prašine i vlage. Četkice za tečni puder ostaju vlažne nakon upotrebe pa su idealno stanište za mikroorganizme, a da ne pričamo o četkicama za senku na čijim dlačicama ostaju tragovi senke pomešani sa masnoćom i izumrlim ćelijama kože.

MIT #6: Svakodnevna upotreba vodootporne maskare je bezbedna – Setite se samo koliko se teško skida vodootporna maskara i biće vam jasno zašto je ovo mit! Trudite se da ovaj proizvod koristite samo kad morate, a za svakodnevnu potreb poslužite se običnom maskarom. Vaše trepavice će vam biti zahvalne.

MIT #7: Puder je štetan za kožu lica – Nasuprot uobičajenim verovanjima puderi zapravo sadrže jako korisne supstance za kožu lica kao što su određeni minerali, SPF faktor, sastojci za hidrataciju i ishranu kože. Bitno je samo da izaberete kvalitetan proizvod u skladu sa potrebama vaše kože.

MIT #8: Obrve treba da budu 2 nijanse tamnije od kose – Ovo pravilo važi isključivo za plavuše, dok brinete treba da ,,gađaju“ nijansu koja se poklapa sa bojom kose. U sprotnom možete dobiti jako grub i izveštačen izraz lica.

MIT #9: Za punije usne iscrtajte linij izvan okvira usana – Ovo samo može učininti da vaše usne izgledaju neprirodno. Trik može poslužiti samo za fotografisanje, ali u realnom životu ćete u najmanju ruku izgledati smešno. Umesto toga na kupidonov usek (usek iznad gornje usne) nanesite malo hajlajtera, a na sredinu usana providni sjaj.

MIT #10: Crni ajlajner oči čini krupnijim – Da, samo ako se koristi na pravi način! U supotnom možete dobiti kontraefekat i oči učiniti sitnijim. Crnom ajlajneru mestu nije na vodenoj liniji oka. Ako baš želite tu nanesite kreon u beloj ili boji kože.

(mogujatosama.rs)