ŽIVOT

5 kultnih filmova koje morate pogledati za Halloween

Poslednji dan oktobra već je dugi niz godina u američkoj, a u manjoj meri i evropskoj kulturi rezervisan za Halloween, odnosno Noć Veštica. Ako vam još nije stigla pozivnica za neki super cool maskenbal kao npr. onaj legendarni u organizaciji Heidi Klum, sigurno ćete više sreće imati sledeće godine, a do tad možete uživati u prigodnim filmovima koji smo pripremili za vas. Većinu njih ste verovatno gledali, no s obzirom da se radi o pravim draguljima sedme umetnosti, nije na odmet da se ušuškate pod ćebence i ponovno ih pogledate uz veliku činiju kokica.

The Addams Family, 1991.

The Addams Family film je koji ostavio ogroman uticaj na pop kulturu te iznedrio neke od najpopularnijih maski za Halloween – na svakoj žurki verovatno ćete sresti barem dve Wednesday i barem jednu Mortišu.

The Witches of Eastwick, 1987.

Jedan od najslavnijih filmova o vešticama svih vremena donosi zvezdanu glumačku postavu koja uključuje Jacka Nicholsona, Cher, Michelle Pfeiffer i Susan Sarandon. Film je adaptacija istoimenog romana Johna Updikea.

Halloween, 1978.

Na ovakvim spiskovima uvek ćete naići na film Halloween, a njegov najveći kulturni doprinos leži u činjenici da je služio kao inspiracija slasher podžanru horor filmova. Serijal ovih legendarnih hororaca dostigao je broj od već 11 nastavaka, a kako stvari stoje, biće ih još.

Edward Scissorhands, 1990.

Veliki broj filmova Tima Burtona opravdano bi se mogao naći na ovoj listi, no ovaj put smo odlučili preporučiti ovu filmsku poslasticu s Johnny Deppom i Winonom Ryder u glavnim ulogama. Jedna od najomiljenijih celebrity romansi 90-ih počela je upravo na snimanju Edwarda Scissorhandsa.

Death Becomes Her, 1992.

Ova horor-komedija s Meryl Streep i Isabellom Rossellini uvek je dobra ideja, a dodatan plus je što verovatno nećete morati spavati s upaljenim svetlom nakon što je pogledate.

(Elle.hr)