Kuvanje

5 lakih saveta iskusnih domaćica: kako da spasete presoljeno jelo

Nema razloga za brigu ako ste presolili jelo! Evo kako ono i dalje može biti adut vaše trpeze…

Shvatili ste da je jelo previše slano i sada vas već obuzima panika…

Da li je ono za bacanje? Nije, naravno!

Ovi trikovi će vam pomoći da i presoljeno jelo bude ukusno i oduševi ukućane i goste, piše Stvar ukusa 17. avgusta 2015. godine.

1. Dodajte vodu

Jedan od najlakših načina da spasite presoljeno variveo je da dodate još vode i produžite vreme kuvanja. Može se desiti da jelo zbog toga ima blaži ukus, ali dodajte još začina i vratite harmoniju aromi.

2. Kiselina kao maska

Sok od limuna, sirće, bez obzira koja kiselina je u pitanju biće vam od velike pomoći. Dodatkom limunovog soka ili sirćeta zamaskiraćete preterano slan ukus jela. Nemojte smo preterati kako jelo ne bi bilo previše kiselo.

3. Potapanje

Kupili ste meso koje je preslano? Jednostavgo ga potopite u vodu i ostavite tako nekoliko sati. Višak soli više neće biti glavna karakteristika pikantnog obroka s mesom.

4. Skrob kao pomoć

Dodatkom skrobnih namirnica ćete ublažiti preslan i prezačinjen ukus supa i variva. Dodajte ceo krompir jelu  i one će upiti i razblažiti so.

5. Dodajte kremastu teksturu

Dodatkom kremaste namirnice može se promeniti percepcija ukusa jela i ono će se učiniti blažim. Preslanoj piletini jednostavno dodajte opavlaku. Ako pavlaku za kuvanje stavite u preslan sos od paradajza dobićete finiji ukus.

(Lisa)