Top forma

6 pravila za bolju ishranu u 2018. godini

Početak godine je nova prilika da iz korena promenite način razmišljanja o ishrani. Stižu dobre vesti, borba sa kilogramima konačno postaje prošlost!

Izbegavajte zaslađene napitke
Gazirana pića, sokovi i sportski napici podižu nivo insulina do samog vrha. A što je najgore, ne sadrže vlakna, proteine, ni masnoće neophodne za optimalan nivo šećera u krvi. U osnovi, oni su 155 kalorija smeća. Zamenite ih vodom sa krastavcima, limetom ili marakujom.

Napravite mesta za svaki obrok
Umesto što stalno nešto grickate, jedite na svaka tri do četiri sata. Neka plan obroka bude doručak, ručak i užina od 200 kalorija sa integralnim žitaricama, proteinima i svežim namirnicama, i večera. Ovakav način ishrane drži stabilan nivo šećera u krvi, deluje preventivno protiv prejedanja i kontroliše žudnju za nezdravom hranom.

Jedite povrće u neograničenim količinama
Uzimajte porciju povrća (1/2 činije ili više) najmanje dva puta dnevno sa dosta zeleniša poput spanaća, kelja i blitve. Ovakav obrok je pre svega niskokaloričan i sa visokim nivoom nutrijenata i vlakana koji pospešuju metaboličke funkcije organizma. Blendirajte porciju povrća ili je ubacite u rernu, a zatim poslužite s maslinama i belim lukom.

Pozdravite se sa prženom hranom
Izbacite prženu hranu i tačka. Loša je za vaše srce, kao i za struk. U ishranu ubacite kuvana jela, grilovanu piletinu i dosta ribe. Za prijatniji ukus obroku dodajte začine, neutralni sos ili sve poslužite uz miso pastu od soje.

Izbacite alkohol na mesec dana
Iako ne zvuči zabavno, istina je da alkohol u organizam inhibira više od 73% masnoće. Probajte da ga izbacite iz upotrebe na 30 dana – možda vam pomogne da ga eliminišite zauvek ili smanjite na prihvatljivu meru.

Pojačajte svoju motivaciju
Kako biste sredili liniju, izaberite događaj koji će vas motivisati, nešto poput rođendanskog slavlja ili izazov nalik učešću na maratonu, pa se u skladu sa realnim očekivanjima naoružajte strpljenjem za predstojeći period. Uz zdrav način života bićete u prilici da za jednu nedelju izgubite od 0,5 do 0,8 kg, dok će vam za učešće na marotonu biti potrebno puna tri meseca treninga, upornosti i discipline.

(cosmopolitan)