Moda

Prava modna revolucija: Njujork ukida odeću od krzna?!

Njujork se oduvek smatra jednim od gradova koji žive modu. Već jedan letimičan pogled na ulice koje vrve brojnim modnim stilovima i koje često nalikuju na prave modne piste otkriće vam da ovaj grad potpuno opravdano stoji rame uz rame sa Parizom, Milanom i Londonom.

U gradu koji toleriše apsolutno svaki modni trend moglo bi doći do promene koja će naročito pogoditi mnoge šopingholičare. Naime, odevni predmeti izrađeni od krzna mogli bi postati stvar prošlosti. Zastupnici gradske skupštine Njujorka trenutno sprovode meru kojom bi se zabranila prodaja svih novih proizvoda od krzna, a sama najava takvog poteza je, potpuno očekivano, izazvala burne reakcije. Vlasnici fabrika koje se bave preradom krzna ističu da bi zbog ove zabrane hiljade ljudi mogle ostati bez posla, dok organizacije za zaštitu životinja to odbacuju te naglašavaju da je nošenje krzna varvarsko i nehumano.

„Okrutnost se ne sme mešati s ekonomskim razvojem. Krzno se oslanja na nasilje nad nevinim životinjama. To ne bi trebalo biti ničiji posao“, izjavila je članice skupštine Linda Rosenthal, demokratkinja s Menhetna. U svakom slučaju, ako ovaj predlog bude usvojen, Njujork će postati treći najveći američki grad s takvom zabranom. Naime, u San Francisku zabrana stupa na snagu već ove godine, a u Los Anđelesu će zabrana stupiti na snagu 2021. godine.

(index.hr)