Zdravlje

Blagodeti maslina: Evo zbog čega su tako dobre za vaše zdravlje

Jedna od najstarijih i najzdravijih namirnica jeste ova mediteranska biljka. Ona čuva naše zdravlje, lekovita je i postala je uvaženi dodatak ishrani. Predstavljamo vam sve blegodeti maslina zbog kojih ćete ih zavoleti još više.

Masline su bogate bakrom, jedna šolja crnih maslina iznosi 38 procenata preporučene dnevne doze bakra. Takođe. bakar je neophodan metal u izgradnji vezivnog tkiva i kolagena, a pored toga je neophodan i za razvoj i održavanje krvnih sudova, kože, kostiju i zglobova. Pomaže u očuvanju ćelija nervnog sistema.

1) PREVENCIJA RAKA

Pored toga što masline imaju antioksidantna svojstva one sadrže svojstva koja neutrališu štetni uticaj na ćelije.

2) SRCE

Maslinovo ulje sadrži biophenol koji smanjuje krvni pritisak i podstiče sintezu lipoproteina niske gustoće. Naime, lipoproteini su poznati kao loš holesterol, a biophenol sprečava suženje arterija.

3) MRŠAVLJENJE

Prilikom zamene zasićenih masti dokazano je da maslinovo ulje smanjuje neosetljivost na insulin i pomaže pri razbijanju masnoće unutar masnih ćelija. Aromatizovani ekstrakti u maslinovom ulju daju veći osećaj sitosti.

4) ČIR NA ŽELUCU

Helicobacter pylori je bakterija koja pronađena u želučanoj kiselini i glavni je krivac za izazivanje čireva. S obzirom da je razvila otpornost na neke antibiotike, masline su se pokazale kao odličan borac protiv ove bakterije.Pored toga, odlična je prevencija protiv raka želuca, a ujedno i sprečava čir na želucu.

(zena.blic.rs)