Trudnoća

Carski rez – Carske mame

Carski rez je hrabar potez, a ipak svaka mama je hrabra mama… Nebitno kako je rodila. Bitno je to da je uspela nekom da podari život i da je spremna da se odriče i bori za njega. Ovo je tekst o mamama koje su svoje dete donele na svet carskim rezom, a ne prirodnim putem. Koje su nezasluzeno uvek stavljane u konteks „slabijih“ mama. A istina je skroz drugačija…

Te mame su hrabre – carski rez je za hrabre

Priprema mame za carski rez nije jednostavna kako se čini. U većini slučajeva, tatama nije dozvoljeno da budu pored svojih uplašenih partnerki. Na zapadu je praksa da im se pridruže posle davanja epidurala i kada su svi na svom mestu. A kod nas ni tada, nažalost. To znači da je mama sama. Na hladnom stolu u prostoriji punoj nepoznatih ljudi. Razmišlja o tome šta će se sledeće desiti, da li će biti sve u redu. Pored straha oseća i usamljenost. U tim trenucima jedino je prisebnom održava snažna ljubav prema bebi koju jedva čeka da vidi. Ona zna da je ovako verovatno najbolje i za nju i za njeno dete, ali je i svesna da sledi dug oporavak i bolna rana.

Samo se u mislima postavite na mesto neke mame koja čeka carski rez. Nije im lako, potrebna je hrabrost iako realno nemate kud. Potrebna je hrabrost da se ne slome pod tolikim stresom i panikom. I hrabrost da nasmejane dočekaju svoje dete.

Te mame su jake

Retko koja mama će reći da je htela ili zamišljala da se porodi carskim rezom. Carski rez je medicinska neophodnost u datoj situaciji. Manji je broj slučajeva kada je u pitanju želja da se bas na taj način porodi. Neke mame imaju nedelje da se pripreme za carski rez, psihički i fizički. Ali kod nekih je došlo do promene plana u poslednjem trenutku. Tada se, pored straha od porođaja koji vam je hiljadu puta prošao kroz glavu, suočavate i sa nečim što niste planirali, sa čim možda niste dovoljno upoznati. A znamo koliko buduće mame vole da prate i isplaniraju svaki sekund. Ipak, sve se to baca kroz prozor. Pred njom je operacija, ozbiljna operacija. I ne zna koliko će proci pre nego što uzme svoje dete u ruke.

Ljudi nisu skovani tako da se dobro snađu u iznenadnim situacijama, bar većina nas. Ali ove mame moraju da zaborave na svoje planove, strahove, želje i prepuste se u ruke nepoznatim ljudima. Iskusnim, ali nepoznatim. Jer shvataju da nisu one najvažnije. Uplašene su ali jake, zbog slabog bića koje kuca u njima. Oporavak od operacije traje mesecima. Iako joj je samo do ležanja i spavanja, ona opet nađe snage da stavi svoje novorođenče na prvo mesto. One su veoma jake, emotivno i fizički. A ta snaga nije potrebna samo za dan porođaja, mora biti tu mnogo duže. I one će je tražiti i nalaziti, i opet tražiti…

Te mame su divne

Svaka zena dobije ožiljak kada postane majka. Neki su emotivni, neki su fizički. Mame koje su imale carski rez imaju oba. Ali ti ožiljci su njihov mocni podsetnik da su imale neverovatnu snagu i hrabrost da donesu svoje dete na ovaj svet. Ti ožiljci su vrata kroz koja je njihovo dete prešlo iz jednog sveta u drugi.

Svaki ožiljak je drugačiji. Razlikuju se po mestu, velićini, teksturi, izgledu… Svaki je ožiljak jedinstven, bas kao i priča svake mame. Ti ožiljci se menjaju vremenom – neki blede, neki rastu, neki nestaju. Ali svaki od njih je vredan slavlja… Carski rez je težak, ali ipak donosi sreću svakoj mami.

(agapemagazin.com)