Dekor

DEKORACIJA: Evo kako da uredite dom sa slikama i fotografijama

Fotografije i umetničke slike, kada su postavljene na „pravom“ mestu u domu, ambijent čine zanimljivim, dinamičnim i jedinstvenim. Uklapanje slike i enterijera u jednu celinu zahteva određenu veštinu i maštovitost, a tu su i male „cake“ koje zidove čine čudesno efektnim…

o Najbitnije je da fotografije ili slike postavite u visini očiju osobe prosečne visine (oko 170 cm), jer će tako najviše doći do izražaja u prostoriji.

o Adekvatno osvetljenje igra veliku ulogu u dekoraciji zidova. Idealno bi bilo da iznad svakog dela bude mala zidna lampa koja svetlost baca direktno na sliku. Takođe, zastakljene fotografije ili slike tokom dana ne bi smele da budu na udaru sunčevih zraka, jer se neće videti šta je na njima od odbleska neprijatnog za oči.

o Reprezentativna dela bi trebalo da stoje u dnevnom boravku, a nikako u prostorijama u kojima se malo boravi ili kroz koje se samo prolazi (hodnik, stepenište, spavaća soba, trpezarija).

o Veliki broj fotografija na istom zidu ima suprotan efekat od onoga koji vlasnici žele da postignu, pa one ne mogu da dođu do izražaja jer „guše“ jedna drugu. Zato se trudite da uvek date prednost kvalitetu u odnosu na kvantitet.

o Ponosni roditelji, bake i deke imaju običaj da stalno dodaju nove slike dece i unučića, a prethodno ne sklanjaju stare. U tom slučaju, najbolje je da ih poređate po uzrastu deteta, počev od toga kada je bilo beba, a zid kao svedok odrastanja deluje vrlo zanimljivo.

o Elegantnu i romantičnu atmosferu u domu možete da postignete ako vaše omiljene fotografije izradite u većem formatu i crno-beloj tehnici. To deluje vrlo impresivno, posebno u spavaćoj sobi.

Savet plus: Ako baš nemate ideju koju sliku biste mogli da okačite, a ne biste želeli ni da zid ostane prazan i bezizražajan, možete da zalepite dekorativni tapet preko celog zida. Izbor je ogroman, za ljubitelje morskih prizora su živopisni pejzaži sa tirkiznom vodom, belim peskom i palmama. Za „urbane duše“ je uvek aktuelan noćni prizor njujorških nebodera, dok romantično-melanholične osobe uživaju u prizoru letnje kiše ili jesenje šume.

Razigrani zidovi

Neka vam mašta bude jedina vodilja kada pravite poredak slika na zidu. Najbolje je da isprobate nekoliko ideja i da otkrijete koja od njih najviše oplemenjuje vaš prostor:

– ako su ramovi istih ili sličnih dimenzija, poređajte slike, odnosno fotografije vertikalno ili horizontalno tako da budu u jednoj liniji. Vrlo efektno deluju i ako ih oblikujete u kvadrat ili pravougaonik.

– ramove različitih dimenzija okačite po veličini, od manjih ka većim, ili obrnuto. Takođe, možete da napravite romboid tako što ćete najveću sliku da stavite u sredinu i oko nje postavite manje.

(Srećna Žena)