ŽIVOT

FENG ŠUI ZAPOVESTI: Uklonite blokatore životne energije

Da bi pozitivna energija nesmetano kružila u domu, vodite računa da prilikom uređenja životnog prostora ne napravite „propuste“, koji blokiraju dobre vibracije. Prema feng šui principima, ovo su neke od najčešćih grešaka…

o Ulazna vrata utiču na ljubav i karijeru ukućana, preko njih spoljni svet ulazi u porodičnu intimu i zato bi trebalo da budu što veća, napravljena isključivo od punog drveta, jaka i stabilna.

o Higijena doma je od naročitog značaja, a posebnu pažnju obratite na ćoškove. Svakodnevno brišite prašinu, održavajte parket i tepihe čistim i potrudite se da u garderoberu, komodama i vitrinama vlada savršen red. Nemojte da unosite mnogo nameštaja, jer su stari Kinezi verovali da prebukirani životni prostor dovodi do otuđenja ukućana i otežava komunikaciju sa spoljnim svetom. Stručnjaci za feng šui preporučuju da jedan deo garderobnog ormara uvek bude prazan, jer tako simbolično ostavljate mesta za nove ljubavi i prijatelje u vašem životu.

o Prozori su, uz ulazna vrata, glavna veza sa svetom i utiču na ugled i slavu ukućana, pa je dobro da budu besprekorno čisti. Staklo, u principu, emituje negativnu energiju, ali je neizbežno u domu. Bez obzira na to da li je na prozoru, vitrini, stolu, vratima, ako je prljavo i musavo, privlači nemaštinu, bolesti, neiskrene i zlobne ljude.

o Kupatilska vrata bi trebalo da budu uvek dobro zatvorena, a poklopac na VC šolji spušten. Kupatilo je veliki izvor negativnih vibracija, a na ovaj način se sprečava prodiranje u ostale prostorije. Takođe, sanitarije i pločice redovno čistite, sve kvarove odmah sanirajte, jer se i na taj način smanjuje uticaj loše energije.

o Spavaća soba predviđena je isključivo za odmor i nije dobro da u njoj bude TV, radni sto, biblioteka, sprave za vežbanje… Suvišne stvari u ovom delu doma uzrokuju nesanicu, iscrpljuju organizam i mogu da dovedu do bolesti. Ipak, najveća greška je da u spavaćoj sobi postavite ogledalo, a ukoliko je to neizbežno, tokom noći ga prekrijte tkaninom da ne bi reflektovalo loše vibracije dok spavate.

o Savremene domaćice ne koriste kuhinju u onoj meri u kojoj su to činile njihove bake ili prabake. To je velika greška, jer je kuhinja srce doma. Ako u njoj vlada nered, ako je mračna ili se ne koristi dovoljno, vremenom može da dođe do svađe i netrpeljivosti u porodici, što se odražava i na zdravlje, uspeh i materijalno stanje ukućana. Bilo bi dobro da se članovi porodice u kuhinji okupljaju što češće i tu jedu (ako ima dovoljno mesta).

o Trpezarija je produžena ruka kuhinje i bitno je da bude dobro povezana sa njom. Akcenat je na stolu za ručavanje, idealno je da bude okrugao ili ovalan, jer kvadratni i pravougaoni oblici (zbog ćoškova) dovode do nerazumevanja među ukućanima.

o S vremena na vreme, odstranite iz doma nepotrebne sitnice i stvari koje više nisu u funkciji. Nije dovoljno da ih spakujete u kutiju i odložite na tavan, terasu ili u garažu, jer i odatle šire negativnu energiju i prenose je na ukućane. Nemojte da vam bude žao da izbacite stare novine, kutije, kese, igračke, odeću koju više ne nosite, delove nameštaja…, jer od njih imate mnogo više štete nego koristi.

Savet plus: oštri i špicasti predmeti, bez obzira gde se nalaze, uvek emituju negativnu energiju, bilo bi dobro da nameštaj i dekorativni predmeti u domu imaju zaobljene ivice.

(Srećna žena)