Trudnoća

FIZIČKA AKTIVNOST u trudnoći

Kada je trudnica zdrava i nema nikakvih komplikacija sa plodom, može da praktikuje lakše oblike fizičke aktivnosti tokom svih devet meseci. Redovna rekreacija pomaže budućim majkama da ostanu u dobroj kondiciji i spreče gojaznost u trudnoći.

Šetanje

Hodanje je odlična vežba za sve osobe, a posebno za trudnice. Naravno, tempo bi trebalo da bude takav da šetnju učini prijatnom, nikako napornom. Najvažnije je da obuća bude udobna, po mogućstvu sa anatomskim đonom i da se šetnja odvija na svežem vazduhu u šumi ili pored vode. Da kičma ili noge ne bi bili opterećeni, tokom hodanja bi leđa trebalo da budu prava.

Plivanje

Svakodnevno plivanje u trajanju od 20 minuta je možda i najzdravija aktivnost za bremenite dame. Ne samo da je najmanji rizik od povreda, već u vodi trudnice ne osećaju težinu svog stomaka. Prsni i leđni stilovi su idealni za buduće majke, jer su pokreti lagani, dok delfin i kraul mogu da budu suviše naporni. Plivanje je takođe i sjajna kardiovaskularna vežba, a u vodi mogu da se izvode i lagane vežbice za ruke i noge.

Aerobik i džoging

Žene koje su se pre trudnoće aktivno bavile sportom, uz odobrenje lekara mogu da nastave određenim tempom i u drugom stanju. Džogiranje, kao i lakši vid aerobika, rezervisani su isključivo za super zdrave trudnice u dobroj kondiciji, kojima je organizam navikao na napore.

Pilates

Ovaj vid rekreacije jača telo i zateže mišiće stomaka, leđa i zadnjice, što može umnogome da olakša porođaj. Postoje posebni pilates programi namenjeni isključivo trudnicama.

Joga

Joga vežbice su u principu lagane i mogu da se praktikuju bez posledica tokom svih devet meseci trudnoće. Specifična tehnika disanja i opuštanje mišića blagotvorno utiče na organizam budućih majki, koje bi ipak trebalo da izbegavaju vežbe koje se izvode u ležećem položaju i one kod kojih se telo mnogo savija, jer je tada veliko opterećenje na stomaku. Kao i kod pilatesa, postoji poseban program joge namenjen trudnicama.

(Srećna žena)