Ljubav & Seks

Generacijski jaz ugrožava brak

Ljubav ne zna za godine – kažu svi oni koji život dele sa znatno mlađim ili starijim partnerom. Ali za njen opstanak to je važno – tvrde australijski naučnici, nakon što su dobili rezultate dugogodišnje studije u kojoj su učestvovala 7.682 para.

Studija je počela još 2001, a učesnici su jednom godišnje odgovarali na pitanja o emotivnom zadovoljstvu. Ispostavilo se da su u početku najsrećniji bili muškarci oženjeni znatno mlađim ženama, a najmanje zadovoljni oni u braku sa starijim damama. Ni žene nisu zadovoljne pored starijeg muža, dok pored mlađeg „cvrkuću“.

Ali čak i kad je sve u redu u ranim fazama braka, situacija se menja posle šest do 10 godina zajedničkog života. Kako ističu naučnici, parovi sa većom razlikom u godinama manje su otporni na ekonomsku krizu. Neočekivane finansijske teškoće utiču na to da na videlo izađu prikrivena nezadovoljstva, tenzije i razlike među partnerima.

Brakovi u kojima su partneri sličnih godina otporniji su na finansijske šokove, a sinhronizovaniji su i kada su u pitanju veće životne odluke koje utiču na obe strane, od toga koliko dece da imaju pa do toga kako da troše novac.

(Novosti)