Deca

„ISTI SI OTAC“ i još sedam fraza koje NIKADA ne biste smeli da kažete svojoj deci!

Da li vam se desilo da kažete nešto vašem detetu i da vam nakon toga bude žao što ste to uopšte izgovorili? Zbog brzog načina života sve češće se dešava da nemamo dovoljno vremena da razmislimo o težini i posledicama izgovorenih reči.

Evo koje rečenice ne bi trebalo nikada da kažete vašem detetu:

Isti si tvoj otac. / Ista si tvoja majka.

Ako izgovorite ovako nešto možete biti sigurni da će vašem detetu ta rečenica dugo odzvanjati u glavi. Ako kažete „Tvrdoglav si kao tvoj otac“ ono će verovatno  pomisliti „ne ja ne želim da budem kao moj otac, on je tvrdoglav, on je loš.” Živeće sa tim negativnim mislima koje su projektovane na njega od strane roditelja.

Neću da te vidim i čujem!

Ovakva rečenica će naterati dete da pomisli da vi niste srećni jer ono postoji. U detetovaoj interpretaciji to može da zvuči „Ti si mi uništio/la život i želim da nestaneš“. Takođe, osećaće krivicu zato što vi tako nešto uopšte i mislite.

Ja sam to znala/mogla/umela u tvojim godinama.

Od perioda detetovog rođenja do šeste godine, majka i otac su glavne figure u detetovom žuvotu. Za njih tada roditelji znaju sve i oni su najbolji. Dete uz pomoć njih formira svoje mišljenje o svetu ali i prema njima. Fraze kao što su „Ja sam uspela mnogo više, ne možeš nikada postići tako nešto“ i „ja sam mnogo bolji u tome“ nisu ono što će pomoći vašem detetu. Velike su šanse da će dete zbog toga rasti pokušavajući da se dokaže pred roditeljima.

Ako uradiš to još jednom više te neću voleti!

Nešto slično ovoj rečenici je i „ako uradiš to za mene, ja ću te voleti“. Ovakve rečenice učiniće dete zabrinutim. Ono će pokušavati da svoje želje stavi po stranu i zadovolji želje svojih roditelja. Ovakav način ponašanja može se lako preneti i u kasnije doba.

Vidi njega/nju kako to dobro zna da uradi.

Deca ne vole da ih porede sa drugima bilo da se radi o školskom drugu, drugarici, sestri ili bratu. Ako upoređujete dete sa drugima oko njega ono će kada poraste nastaviti da se upoređuje sa drugima. A to nikako ne želite svom detetu.

Nemoj da me sramotiš.

Sa ovakvim stavom duboko možete da povredite vaše dete. Dete kome je često upućena rečenica kao što je „stidim te se“ ili „sramotiš me“ može imati strašnu potrebu da se konstantno dokazuje pred drugima. Na pozitivnu pažnju koju dobije od drugih neće znati kako da reaguje. Takvo dete može misliti da će uvek biti neko koga se njegovi roditelji stide.

Kazniću te kasnije.

Ovakav stav pokazuje deci da roditelji mogu sa njima da rade šta god požele i da su njihova osećanja totalno nebitna. Oni ovakvim roditeljima dodeljuju moć da kažnjavaju i opraštaju. Na njih gledaju kao na šefove umesto na voljene osobe. Večito ostaju zarobljeni u strahu od kazne i u želji da udovolje roditeljima kako bi kaznu izbegli.

Ako ne pojedeš sve to bićeš slabić kada porasteš.

Dobro poznate rečenice su nam „Ako ne pojedeš to, doćiće babaroga i odvesti te“. Ovo može dovesti do stvaranja fobija i predstavlja čistu manipulaciju. Ovakvi, u suštini dobronamerni, saveti mogu dovesti do emocionalnih problema koje su u vezi sa hranom, do poremećaja u ishrani, problema sa težinom…

Niz drugih tekstova o trudnoći, bebama, malo starijim mališanima, porodici, kao i zanimljive savete kako da iskoristite svoju kreativnost, pročitajte na sajtu

(Žena Blic, foto: shutterstock)