ŽIVOT

Kako da skinete fleke sa letnje obuće, a da je ne uništite: Ovako se održava brušena koža!

Letnja obuća pretežno se pravi od brušene kože – nežnog materijala koji vrlo često mešamo sa antilopom, prevrnutom kožom, plišem…

Tokom leta dominiraju svetlije boje, pa nam obuća od brušene kože dolazi u najrazličitijim pastelnim tonovima, ali kombinacija ovog materijala i svetlih boja ima i svoju lošu stranu – svaka fleka se vidi!

Da stvar bude još gora, da bi se prljavština očistila, nije dovoljno brušenu kožu obrisati vlažnom krpom.

Ali, tu je jedan sjajan trik – micelarna voda kojom inače skidate šminku!

Sve što treba da uradite jeste da pamučnu tkaninu natopite micelarnom vodom i lagano istrljate isprljana mesta.

Brušena koža spada u modne klasike i uvek će se nositi, na sandalama, cipelama, čizmama, torbama, odeći… Zato vam donosimo i bonus – 5 trikova kako da održavate ove izuzetne komade!

1. Kupite četku za čišćenje brušene kože
Brušena koža zahteva posebnu negu, a u nju spada i gumena četkica koja se može kupiti u gotovo svakoj prodavnici cipela. Ako ne želite da trošite novac, dobro će poslužiti i stara četkica za zube. Cipele četkajte samo u jednom smeru i izbegavajte upotrebu vode, jer ostavlja trajne mrlje.

2. Napunite čizme papirom

Pre čišćenja, čizme obavezno napunite papirom kako bi zadržale oblik, a ovaj trik će vam i olakšati čišćenje.

3. Mrlje skidajte gumicom
Ako imate sreće pa vaša obuća od brušene kože nema puno mrlja, one manje možete lako da uklonite gumicom. Mrlje „brišite“ samo u jednom smeru kako bi koža izgledala ujednačeno.

4. Koristite peškir

Nakon čišćenja gumicom, sledi čišćenje peškirom. Njime lagano pređite preko površine i to je to.

5. Tvrdokorne mrlje uklonite sirćetom
Belo sirće uspešno će ukloniti nešto veće i tvrdokornije mrlje. Nanesite ga na čistu krpu, obrišite cipele i ostavite da se osuše. Nakon toga ih još jednom „pređite“ gumenom četkom ili četkicom za zube.

(Stil / Net.hr)