Deca

Kako podesiti temperaturu flašice, a kako vode za kupanje?

Beba je stigla i vi ne znate da li joj je hladno, koliko topla treba da bude voda za kupanje, da li sme napolje, da li su čaj ili mleko prevrući. Bitno je da uvek imate na umu da bebe nemaju razvijen sistem za regulisanje temperature, pa zato ne mogu da se reše viška topline putem znoja, kao što to rade odrasli.

KUPANJE

Ako je bebi voda u prvom kontaktu bila previše topla, onda mnoge od njih kroz duže razdoblje zadrže odbojnost prema kupanju i često plaču kada uđu u kadu. Zato je veoma važno da uvek obratite pažnju na ispravnu temperaturu vode za kupanje, koja bi trebalo da iznosi između 35 i 37 stepeni Celzijusa. Da biste bili sigurni, ovo uvek proverite termometrom. Pošto se voda brzo hladi, bebu bi već posle tri minuta trebalo da izvadite iz kade. Takođe je veoma važno i da temperatura vazduha u kupatilu takođe bude odgovarajuća. Prijatna temperatura za kupanje je od 23 do 25 stepeni Celzijusovih, pri čemu temperatura nikako ne sme da bude niža od 21 stepena.

SOBA

Temperatura vazduha u prostoriji u kojoj se nalazi beba trebalo bi da tokom dana bude zagrejana na oko 20 do 21 stepen. Više topline nije potrebno ni zimi, jer se beba prilikom pomeranja ili puzanja može oznojiti. Ako je previše toplo, vazduh postaje presuv, što može da izazove isušivanje bebinih sluznica. U sobi gde beba spava noću dovoljno je da bude 18 stepeni. Pola sata pre uspavljivanja obavezno provetrite sobu.

FLAŠICA

Pravilno tempiranje mlečne hrane ili hrane u flašici danas više i ne predstavlja umetnost. Naime, dovoljno je da flašicu sa mlekom ili hranom stavite u uređaj za grejanje koji se automatski isključi kada je hrana dovoljno zagrejana. Svejedno, ne bi trebalo da preskačete proveru, ma koliko vam ovo pouzdano izgledalo. A provera izgleda tako što flašicu pritisnete na svoj obraz ili očni kapak (tu je koža najosetljivija). Flašica nikada ne sme da bude vruća, već uvek mora da bude mlaka. Temperatura mleka, čaja terbalo bi da bude oko 35 stepeni.

(Žena Blic)