Dekor

Krovna terasa kao letnje utočište

MNOGI srećni vlasnici stanova u gradu imaju pristup krovnom prostoru koji je samo njihov, pa su u prilici da krovove pretvore u savršena letnja utočišta na otvorenom.

Neki će se odlučiti da od njih naprave prave krovne vrtove, sa mnogo zelenila, ali to svakako nije jedini način da iskoristite ovakvu terasu. Mnogo je ideja, a evo i nekih saveta stručnjaka kako da uredite ovaj prostor.

ZAŠTITA

Bilo da je vaš krov smešten na četvrtom, ili četrnaestom spratu zgrade, na njemu će sigurno biti vruće. Međutim, dodavanjem nekoliko nadstrešnica, velikih suncobrana, ili baldahina možete da uživate napolju i tokom najvećih vrućina.

Tkanine za nadstrešnice mogu da budu u raznim bojama, sa različitim dezenom. Drvene nadstrešnice će dodati rustični šarm, a staklene modernu dimenziju.

Ukrašavanje staklom se sve češće primenjuje u uređenju krovnih terasa. Staklo se koristi za bočne panele ili krovnu konstrukciju i dodaje moderan izgled. Providna ili zatamnjena stakla štite od vetra, pružaju dosta prirodnog svetla, a istovremeno omogućavaju uživanje u pejzažima.

UDOBNOST

Da biste uživali na vašoj krovnoj terasi potrebno je da je oplemenite ne samo zelenilom, već i nameštajem. Dodajte tepih specijalno pravljen za eksterijer, nekoliko jastuka koji mogu da se peru i neku vrstu osvetljenja u formi lampiona ili sveća, da bi prostor odisao domaćom atmosferom i izgledao gostoljubivo.

ZELENILO

Krovna površina je idealno mesto za vrt, posebno sa biljkama koje vole veliku količinu direktnog sunca. Možete da u žardinjerama gajite i neko povrće, stavite viseće korpe sa cvećem i ukrasne grmove u velike saksije.

ROŠTILj

Krovna terasa idealna je zamena za dvorište i na njoj možete da roštiljate, stavite neki mali rešo za kafu, i obavezno sto za ručavanje za večernje zabave sa prijateljima. Ako vaša zgrada ima dimnjak, možete čak da ugradite i kamin koji će vas grejati kada stigne jesen, a noći postanu prohladne. Uz samo malo kreativnosti krovnu terasu možete koristiti tokom cele godine.

(Novosti)