Ljubav & Seks

Ljubav u zrelim godinama

ZALjUBLjIVANjE je moguće i u zrelim godinama, ali nema znak jednakosti sa seksualnom privlačnošću.

Ozbiljan ljubavnik je više od prijatelja, osoba koja nam se dopada, i sa kojom ostvarujemo onu neobjašnjivu „hemiju“. U osnovi privlačnosti među partnerima stoje zapravo sličnosti u bazičnim iskustvima koja se nose iz porodica, kažu stručnjaci.

Ljudi se spajaju iz jednostavne potrebe da budu voljeni. „Čekalice“ nisu u stanju da otvoreno i direktno zatraže upravo to što im treba, već ostaju zarobljene u konfliktu između „htenja i smenja“, besne i frustrirane, najčešće iznova razočarane, povređene ili odbačene. Žena i dalje želi da bude romantično voljena i obožavana, štićena i očarana, dok muškarac želi da osvoji, poseduje i moćno dominira nad svojom izabranicom.

Nažalost, romantična čežnja žena uglavnom je istisnuta iz sadašnjeg sveta komunikacija, dok je muška dominacija često nemoguća misija u svetu samostalnih i ostvarenih žena. Jedini recept za ovladavanje veštinom ulaženja u partnerske veze i njihovo održavanje, predstavlja otvorenost za nove kontakte uprkos ranijim iskustvima. Ovo se posebno odnosi na seksualna iskustva i sklonost ka fantazijama i maštanju, koja često predstavljaju samo iluziju, naglašavaju stručnjaci.