Zdravlje

Mali trikovi za besprekoran izgled: Na ovaj način će vam kosa duže biti čista!

Učestalo pranje kose izaziva da lojne žlezde proizvedu više masti. Kao rezultat toga, kosa će biti masnija i oštećenija nego inače.

Evo kako biste trebali da perete kosu i uz koje trikove će ona duže ostati čista:

Obratite pažnju na temperaturu vode

Dok perete kosu, koristite toplu ili mlaku vodu, jer vruća povećava količinu masti koju luči koža. Nakon pranja je pustite da se prirodno osuši.

Vezujte kosu pre spavanja

Pre spavanjavežite kosu i kada legnete postavite je tako da bude na gornjoj ivici jastuka. Ako je dovoljno dugačka, vežite rep ili pletenicu.

Često menjajte jastučnicu

Ovo posebno važi kada je napolju toplo vreme, jer se tada kosa češće masti, a vaša koža znoji dok spavate. Ako imate dugačku kosu, najbolje bi bilo da koristite satenske jastučnice, kako bi vam kosa bila nežnija i ne bi se mrsila.

Koristite suvi šampon

Kako biste sakrili masni sjaj, podelite kosu na pramenove i utrljajte na koren suvi šampon, kao da koristite lak za kosu.

Ako je šamponu vidu pudera, nakon primene ga držite 10 minuta, a zatim očešljajte. Nakon ovoga će vam kosa izgledati čisto.

Perite češalj

Ne zaboravite da redovno perete češalji drugi pribor za kosu, jer na njima ostaje mast i materije sa kose koji je mogu umastiti. Dovoljno je da ih perete jednom nedeljno šamponom ili sapunom u toploj vodi.

Pazite šta jedete

Kako bi vam kosa duže ostala čista, izbegavajte masnu ili prženu hranu. Isto važi i za šećer, beli hleb i konzervisanu hranu.

Zamenite je voćem i povrćem, mlečnim proizvodima, posnim mesom i koštunjavim voćem. Ovo će vam pomoći da smanjite aktivnost lojnih žlezda.

(stil/ddl)