Dekor

MANJI RAČUN ZA STRUJU: Izolujte dom kamenom vunom i provedite prijatno leto bez klima uređaja

Koliko je važno uraditi dobru izolaciju najbolje govori bitno umanjenje troškova grejanja tokom zime. S obzirom i na velike klimatske promene, koje su sa sobom donele visoke temperature tokom leta, potrošnja električne energije za hlađenje često prevazilazi zimsku potrošnju, što korisnici retko percipiraju.

Prostom računicom vidimo da je električna energija najveća stavka mesečnih režijskih troškova. Kako bismo ih znatno umanjili, od velike je važnosti čime ćemo izolovati kuću. Pored toplotne izolacije, o istom trošku, treba gledati i na ostale benefite koje dobijamo postavljanjem izolacionog materija.

Osnovna svrha toplotne izolacije je smanjenje prolaza toplote iz prostora koji se greje u spoljašnjost, kao i sprečavanje prodora preterane hladnoće ili vrućine u unutrašnjost. Cilj primene kvalitetne toplotne izolacije nije samo ušteda na kućnom proračunu, već i osiguranje povoljne mikroklime stambenog prostora. Pored toga što ugradnjom kvalitetne toplotne izolacije smanjujemo troškove grejanja i hlađenja, produžavamo i životni vek građevinskog celog objekta.

Kamena mineralna vuna se na primer može navesti kao vrlo kvalitetno rešenje toplotne, zvučne i protivpožarne izolacije spoljnih zidova, kao i ravnih i kosih krovova. Kompanija Knauf Insulation je jedini proizvođač kamene vune u Srbiji i nudi niz rešenja za izolaciju objekata.

kamena-i-staklena

Zašto kamena vuna? Ovo je izolacioni materijal mineralnog porekla, koji se dobija topljenjem kamena vulkanskog porekla – dolomita, dijabaza i bazalta – na visokim temperaturama, koji se zatim ispreda u vlakna i dodatkom inovativnog veziva sa ECOSE® Technology pretvara u izolacione ploče. Odličan je termoizolator u zimskom i letnjem periodu, ima visoku tačku topljenja (preko 1000°C) što ga čini negorivim materijalom u funkciji zaštite od požara.

Povraćaj investicije u termoizolaciju se procenjuje na 5 do 7 godina, za koje vreme bi se izolacija otplaćivala od ušteda u računima, a nakon povraćaja, nastavila da štedi za vas. Cena sistema fasade sa kamenom vunom zavisi od mnogo faktora, između ostalog od debljine kamene vune (preporučuje se min 8cm za postojeće i min 10cm za nove objekte) i kvaliteta ostalih materijala u sistemu. Iako je finansijski aspekt ono o čemu se najčešće govori, od nemerljivog značaja je dodatni komfor koji termoizolacija daje životnom prostoru – u svim godišnjim dobima.

Postavljanjem kamene mineralne vune, kao izolacionog materijala, vlasnici kuća dobijaju trajno rešenje kada je izolacija u pitanju, tako da iz Kompanije Knauf Insulation preporučuju da vlasnici kuća iskoriste mogućnost besplatnog savetovanja i proračuna od strane stručnih lica iz kompanije koja stoji na raspolaganju kupcima.

(SREĆNA ŽENA)