Putovanja

Na odmor nikad bez lekova

Promena sredina tokom putovanja može da bude uzrok različitih zdravstvenih tegoba, zato lekari savetuju da ne krećete bez priručne apoteke. Na odmoru može doći do pojave dijareje, temperature, dehidratacije, a tu su i dosadni insketi čiji ubod može da napravi problem.

Zato sa sobom obavezno treba poneti lekove i preparate za ublažavanje tegoba, naročito ako idete na neku daleku destinaciju.

Pored obavezne zaštitne kreme za sunčanje, u prtljagu treba da se nađu lekovi za snižavanje povišene telesne temperature. Ukoliko do nje dođe najbolje je uzeti one na bazi paracematola i ibuprofena, a za spuštanje temperature može da pomogne i kesice kombinovanog praška.

Dug put kod mnogih izaziva mučninu i povraćanje, pa je preporučljivo pre polaska popiti tablete protiv ovih tegoba. One se mogu kupiti bez recepta, a odrasli bi trebalo da u toku dana uzmu dve do tri tablete. Stomačne tegobe su jedne od najčešćih koje se javljaju na letovanju. Kako bi sprečili dijareju, i grčeve u stomaku u neseser sa lekovima obavezno dodajete i neki probiotik. Oni koji prilikom promene sredine osećaju nadutost pa umesto dijareje dobiju „zatvor“ trebalo bi da ponesu neki laksativ. Povraćanje, proliv, povišena temperatura mogu da dovedu i do dehidratacije organizma, pa lekari savetuju da na put ponesete i neko rehidrataciono sredstvo koje sadrži elektrolite.

Na odmoru može doći i do manjih povreda, kao što su ogrebotine i posekotine zato kod sebe valja imati jod ili alkohol za čišćenje rane. Uz to naravno treba poneti flastere, gazu ili zavoje kako bi se povreda adekvatno sanirala. Hipergelovi i masti na bazi bilja pomažu prilikom ujeda insekata, ali i kada na moru meduza opeče, pa ih obavezno treba kupiti.

Ako na put idete sa decom, pored svih ovih lekova ponesite kapi i tablete protiv alergije. Najmlađi najčešće reaguju na promenu klime, pa im se nos vrlo lako zapuši, zato su kapi neophodne. Mališani, takođe, dosta vremena provode igrajući se u pesku, i prljavim rukama obično dodiruju oči što može da dovede do crvenila i pojave konjunktivitisa. Poželjno je imati i toplomer kako biste mogli da detetu češće proveravate temperaturu, kao i čepiće za njeno snižavanje.

Ukoliko ste hronični bolesnik, na put nikako ne krećite bez propisane terapije. Obavestite lekara o destinaciji na koju idete kako bi vam dao određene preporuke i savete, a lekove obavezno nosite u originalnom pakovanju koje sadrži uputstvo za upotrebu.

NEZAŠTIĆENO IME I DOZA

KADA putujete u inostranstvo, a neophodan lek nemate kod sebe važno je da zapamtite internacionalno nezaštićeno ime leka, jer se lek ne zove isto u svakoj zemlji. Internacionalno ime je ono koje se kod nas nalazi na kutiji, obično ispod imena leka, i napisano je u zagradi malim slovima. Važno je, takođe, i znati oblik i jačinu kako biste bili sigurni da vam apotekar daje pravi lek.

(Novosti, foto: shutterstock)