Zdravlje

Tri načina da ojačate imunitet

U SEZONI prehlade i gripa naročito je važan dobar imunitet.

Iako je puno onih koji misle da je za dobru odbrambenu sposobnost organizma dovoljno ponekad uzeti neki suplement, stručnjaci kažu da su mnogo važniji kvalitet i vrsta namirnica koje jedemo. Oni u vreme prehlade i gripa preporučuju unos hrane bogate antioksidantima kao što su sveže voće i povrće koji nas štite od gripa i ostalih virusa tokom cele godine.

1. HRANA KAO LEK

Protivupalna svojstva imaju tamnozeleno povrće, bobičasto voće, losos, paradajz, a preporučuju se i namirnice bogate vitaminom C, kao što su nar, limun, narandže, mandarine, peršun, kelj, paprike, zelje, praziluk…

Istraživanja su pokazala da i cink, koji sadrže semenke bundeve, spanać, orašasti plodovi i mahunarke, može da skrati trajanje prehlade čak i za nekoliko dana.

Za razliku od ovih zdravih namirnica koje pomažu da se odbranimo od virusa, ili da infekcija i kad se razbolimo kraće traje, prerađena, industrijska hrana i slatkiši pogoduju razmnožavanju bakterija i slabe imunitet, pa ih, ako su vam inače često na jelovniku, posebno u sezoni virusnih infekcija, treba izbegavati.

2. DOBRE BAKTERIJE

Snažan imunitet oslanja se na zdrav sistem organa za varenje, jer u njemu je smešteno gotovo 70 odsto našeg imunog sistema. Da on radi besprekorno pomažu probiotici koji sadrže „dobre“ bakterije, a one su korisne i pri ublažavanju upala i sprečavanju infekcija. Prema tome, probiotici nam mogu pomoći da ojačamo imunitet i čuvaju nas od prehlade i gripa, ali i ublažavaju simptome ako se, ipak, razbolimo. Probiotici mogu da se uzimaju u tabletama, ali dobre bakterije sadrže i fermentirane namirnice, kao što su kefir ili jogurt, pa se preporučuje njihov povećan unos pre sezone prehlada.

3. SVEŽ VAZDUH, AKTIVNOST I SAN

Čak i kada je hladno boravak na svežem vazduhu, pod uslovom da ste adekvatno obučeni, jača organizam. I u zatvorenom prostoru, gde se virusne infekcije mnogo brže šire, redovno otvaranje prozora i učestalije čišćenje radnih površina smanjuju rizik od zaraze. Za jačanje imuniteta važno je i redovno vežbanje, ali i dovoljno sna. Noćni odmor ne bi trebalo da bude kraći od sedam sati neprekidnog sna, ali za jačanje imuniteta važno je i da popodne odvojite 20 minuta za dremanje.

(Novosti)