Zdravlje

Naučnici otkrili čudotvorni gen: Oporavlja srce i leči rak

Nauka je na pragu velikog otkrića, koje će nam pomoći da se izborimo sa najtežim bolestima današnjice. Ako uspemo da „provalimo“ mehanizme kako da uključimo i isključimo ovaj gen, sve velike boleštine postaće prošlost.

Najnovije medicinsko otkriće predstavlja ogroman pomak u lečenju najtežih oboljenja. Pronađen je gen koji će moći potpuno da izleči vaše srce, ali i rak.

Stručjaci su saopštili da je otkriven gen koji utiče na razvoj krvnih sudova, a to je značajno jer može da leči srčana oboljenja, ali i rak.

Sputavanjem ovog gena sprečava se rano širenje krvnih sudova, a ono što je još bitnije, kako naučnici tvrde, je da se uz pomoć njega mogu da se obnove i oštećeni krvni sudovi.

– Mogućnost stvaranja zdravih krvnih sudova je izuzetno važna, jer obezbeđuje normalan protok krvi kroz ceo organizam i prehranu svih njegovih ćelija – kaže autor studije profesor Stjuart Kuk sa britanskog Nacionalnog instituta za srce i pluća.

Efekti ovog otkrića bi trebalo da budu dugoročno rešavanje srčanih problema, a biće moguće da se leči i rak.

Ranija istraživanja su se bazirala na tome da se smanji dotok krvi do tumora da oni ne bi rasli, dok je najnovija zamisao da se dotok kiseonika do ovih opasnih izraslina upotpunosti prekine. To bi dovelo do postepenog smanjenja tumora, a na taj način može da se tretira i rak.

– Sledeći bitan korak je da dokažemo da je ovaj gen bitan i za rekonstrukciju srčanog mišića i krvnih sudova koji su u direktnoj sprezi sa njim – kaže doktor Rizvan Ahmed, jedan od naučnika na projektu.

Ovo istraživanje je za sada sprovedeno na miševima i zebrastim ribama.

(Super žena, foto: thinkstock)