Ljubav & Seks

Nauka iza ljubavi i povezanosti: 3-faze zaljubljivanja

Naša simpatija nas privlači i ako se stvari nastave ovim putem, možete osetiti euforiju, čežnju, strast i uzbuđenje. Mislimo da smo otkrili posebnu osobu u našem životu. Našu srodnu dušu. Nekoliko godina kasnije, uzbuđenje će biti smanjeno i zamenjeno sa toplinom, udobnošću i nežnošću.

Osećamo se fizički, mentalno i duhovno povezano sa našim partnerom. Mi ćemo deliti snove i ciljeve i mi ćemo pokušati zajedno da ih postignemo.

Prema profesoru antropologije, Helen Fišer, postoje 3 faze zaljubljenosti: strast, privlačnost i vezivanje. Svaka faza može objasniti našu hemiju mozga – neurotransmiterima koji nas inspirišu i ohrabruju, kao i hormona koji prenose osećanja kroz naše telo.

1. Strast
Kada smo u fazi strasti, želimo da zavedemo ili želimo da nas zavedu. Postoji element misterije i intenziteta koji čini stvari uzbudljivim. Strast je podstaknuta testosteronom kod muškaraca i estrogenom kod žena i to se razlikuje od ljubavi. I hormoni mogu da utiču da želimo potencijalnog partnera, ali ne i da se zaljubimo u njega na trajniji način.

2. Privlačnost
U drugoj fazi počnemo da razmišljamo o prisutnosti partnera. Naš puls se povećava, ne jede nam se i ne spava. Osećamo više energije i uzbuđenja jer maštamo o raznim uobičajenim scenarijima. Sva osećanja su uzrokovana dopaminom, norepinefrinom i serotoninom.

Dopamin: Zadužen ze motivaciju i ponašanje koje smo prikazali kada želimo da postignemo ili ispunimo svrhu. Dopamin objašnjava motivaciju da pokušamo da pobedimo naše simpatije ili maštamo o njima.

Noradrenalin, je odgovoran za dodatni priliv energije i ubrzani puls, kao i gubitak apetita i želje za spavanjem.

Serotonin: Izaziva opsesivno razmišljanje. U italijanskoj studiji sprovedenoj na 60 ispitanika je zaključeno da su oni koji su nedavno bili u ljubavi i oni koji su patili od opsesivno-kompulzivnog poremećaja imali manje serotonina u krvi u odnosu na one učesnike koji nisu bili u ljubavi.

3. Povezivanje
Povezivanje, želja da se napravi trajan odnos sa našim najmilijima. Ovo je period u kome romantični parovi žele da žive zajedno ili imaju decu. Posle nekog vremena, dopamin je redukovan i zamenjuje ga hormon oksitocin i vazopresin, koji stvara želju da se povežemo i negujemo našeg partnera.

Oksitocin: hormon koji se oslobađa tokom seksualnog odnosa, porođaja i dojenja. Ali on ima i tamnu stranu jer je povezan sa ljubomorom, potrebom za pažnjom i zavisnosti od svog partnera.

Nauka nam može pomoći da razumemo bolje process zaljubljivanja. Evo nekoliko saveta kako da uspešno prođete kroz sve faze zaljubljivanja:

1. Ne izjednačavajte strast i ljubav – dajte vremena da se razvije odnos pre nego što počnete da sanjate o zajedničkoj budućnosti.

2. Nastaviti akciju dopamina – idite na zajedničke časove, putovanja i radite nove i uzbudljive stvari sa svojim partnerom.

3. Nastaviti akciju oksitocina u kojoj ćete zaposliti više intimnosti. Grlite se i ljubite, čuvajte nade i snove i podržavajte svog partnera.

4. Ako ste ljubomorni i želite da kontrolišete ljude oko sebe, počnite da razvijate različite aktivnosti i prijateljstva koja će učiniti da se osećate važnim i voljenim.

(Ženski Magazin)