Ljubav & Seks

Sve zamke prvog ljubavnog putovanja

Prve pahulje su već pale na našim planinama, a Nova godina je pred vratima. Mnogi zaljubljeni parovi će „najluđu noć“ da iskoriste za prvo zajedničko putovanje, koje može da bude veoma uzbudljivo, ali i da vezu stavi na velika iskušenja.

Kako „premijerno“ zimovanje ili odlazak u neku od evropskih metropola utiče na partnerski odnos, objašnjava psiholog Milena Vujović:

– Prvo zajedničko putovanje predstavlja priliku da se par bolje upozna, kao i da se razbiju iluzije i zablude, prisutne u osećanju zaljubljenosti. Upravo nekoliko dana koje ćemo provesti sa partnerom bez prekida, mogu da doprinesu da zaljubljenost preraste u nešto više, odnosno da neku osobu zavolimo onakvu kakva ona zaista jeste. Imaćemo priliku da vidimo njene mane i ako je u pitanju ljubav, prihvatićemo ih i nećemo je osuđivati. S druge strane, putovanje može odvesti partnere u razočarenje, posle čega sledi i preispitanje veze.

Situacije, ali i težnje zaljubljenog para, učiniće da dođe do jačanja veze ili raskida.

– Ponekad samo putovanje daje egzotičnu atmosferu, pa se stiče utisak da je veza divna, a zapravo je turistička destinacija ono što partnere čini srećnima. Takođe, par dobija šansu da se pokaže u nekim svakodnevnim situacijama. Ako su očekivanja prevelika i nerealna, razočarenje će biti veće. Ukoliko su osobe nezrele za kompletan odnos sa lepim momentima i teškoćama, a pri tome impulsivno reaguju, može da se desi da posle nekih neprijatnosti požele da raskinu. Posle boljeg upoznavanja partneri mogu i realno da sagledaju da nisu jedno za drugo i da se zrelo raziću. Ili da uspešnim razrešavanjem svađa i nesporazuma pokažu jedno drugom kapacitet za razumevanje i toleranciju i da podignu vezu na viši, bliskiji i intimniji nivo – kaže Vujović.

Ovo je trenutak i kada se prvi put susrećemo sa navikama voljene osobe. Ona je aljkava, a on iritantno uredan, kao u vojsci. Ili, on leže kasno, ona rano. Neko od njih je aktivniji i hoće u šetnju, a neko želi da ostane u krevetu… Upravo ovde, sposobnost partnera da za kompromis pomaže da se ovakve situacije prevaziđu.

– Naravno da se nećemo poklapati u svemu i da nam neke partnerove navike neće prijati. Nije poenta da se povinujemo njegovim željama, a da mu posle prebacujemo zbog toga i ljutimo se. Kome se ostaje u krevetu neka ostane, a ko želi na skijanje neka ide. Trebalo bi da popričamo bez osuđivanja sa voljenom osobom o tome šta nam smeta, da kažemo šta možemo da tolerišemo, šta nam je previše i ljubazno je zamolimo da povede o tome računa – savetuje psiholog.

Svađe mogu da budu česte na putovanjima, bilo da su izazvane spoljašnjim faktorima poput izgubljenog prtljaga ili partnerovim iritirajućim navikama. Da ne bismo došli u situaciju da ne pričamo sa voljenom/im do kraja odmora, moramo imati na umu da je komunikacija ključna, napominje Vujović:

– Kada se strasti smire, trebalo bi razgovarati hladne glave. Preporučljiv je takozvani „JA govor“, bez osuđivanja, ali sa opisom toga kako se osećamo. Na primer, nećemo reći partneru: „To što si uradio samo govori koliko si sebična i bezosećajna osoba!“, već: „Kada to uradiš, osećam se kao da me zanemaruješ. Možda u tom trenutku ne obratiš pažnju, ali taj postupak me povredi. Da li bi mogao sledeći put da postupiš drugačije, budeš pažljiviji“… Takođe, po povratku u „stvarni svet“, nakon saznanja da osoba sa kojom smo u vezi nije onakva kakva smo mislili da jeste, poželjno je pustiti da se utisci slegnu. Ne treba zaključivati prebrzo i raskidati.

INAT ILI KOMPROMIS

Kada su želje različite, da li bi trebalo da pristanemo na sve imajući na umu dobar provod i izbegavanje rasprava, težiti kompromisu ili se inatiti i nametnuti svoju želju?

– Ne smemo pristajati na sve, jer će pre ili kasnije to isplivati kroz neko prebacivanje ili prosto naše unutrašnje nezadovoljstvo. Takođe, inat može da upali jednom, ali ako smo suviše tvrdoglavi, to znači da nismo osoba za dublju, trajniju vezu. Naravno da se treba boriti za svoje potrebe, ali na pošten način, istovremeno pazeći na partnera. Treba pronaći kompromis u svakom slučaju – naglašava Milena Vujović.

(Novosti)