ŽIVOT

Novi lajkovi na Fejsbuku imaju grešku koja će vas izludeti

Fejsbuk je svetu napokon podario nove alternative za lajk koje je nazvao “reakcijama”, ali čini se da bi na kraju dana one mogle da rade potpuno suprotno od onoga što bismo mi želeli.

Društvena mreža je dodala pet novih opcija uz originalni lajk, koje ljudima omogućavaju da iskažu nove emocije kao što su “ljubav”, „vau“, “haha”, “tuga” i “bes” kada vide neki post.

Međutim, Fejsbuk je objavio da će svaki od novih lajkova tretirati na isti način kada je u pitanju prikazivanje oglasa i postova korisnicima.

To znači da će reakcije kao “bes” i “ljubav” biti tretirane kao identična interakcija sa nekom objavom i samim tim će Fejsbukov algoritam te postove više prikazivati drugima.

Uprkos tome što bi većina korisnika očekivala da postovi na koje su odreagovali negativno budu manje vidljivi, šanse su da će se oni ponovo pojavljivati s obzirom na to da algoritam favorizuje postove koji imaju veći broj interakcija.

Međutim, Fejsbuk tvrdi da mu je potrebno dodatno vreme da svoj algoritam prilagodi ovim promenama.

Interakcija korisnika sa nekom objavom ili oglasom određuje šta će se pojavljivati na vašem nalogu.

To znači da oglašivači neće moći da targetiraju svoje oglase na osnovu reakcije korisnika, pa se može desiti da u budućnosti vidite veliki broj oglasa ili tekstova na koje ste negativno reagovali.

Ako se još niste dobro upoznali sa novim lajkovima, otkrivamo vam najvažnije stvari koje morate da znate:

1. Kako da ih pronađete

Korišćenje novih emocija je prilično lako: samo pritisnite lajk dugme na smartfonu ili pređite mišem preko njega ako Fejsbuk koristite na Fejsbuku.

2. Možete da se odlučite samo za jednu emociju

Nažalost, Fejsbuk nas je ograničio samo na samo jednu emociju po postu, tako da su ozbiljne odluke pred nama.

3. Možete da promenite ili poništite reakciju

Baš kao i ranije, kada kliknete na neku reakciju koju ste dali, ona će biti poništena ili možete da je promenite.

4. Fejsbuk će na svakom postu prikazivati samo najzastupljenije reakcije

Tačnije, ispod svakog posta će biti prikazane samo tri najkorišćenije reakcije. Klikom na njih društvena mreža će vam prikazati kompletan spisak svih reakcija i ljudi koji su ih iskazali.

(24 sata)