Putovanja

Odlazak na letovanje: Da li je bolja dnevna ili noćna vožnja?

UKOLIKO čovek 364 dana godišnje noću spava, a danju radi, ne bi smeo na put da krene kada padne mrak. Noćna vožnja do mora se, dakle, ne preporučuje ljudima koji su navikli da ranije ležu ili onima koji imaju problem s vidom.

Kada god da krenete na letovanje, morate da pravite redovne i česte pauze, koje mogu da budu i kratke, a posle nekoliko sati vožnje treba se propisno odmoriti. Savet koji važi i za dnevnu i za noćnu vožnju jeste taj da nikada na put ne treba krenuti pravo s posla, jer je nervozan vozač, pod stresom, sebi najveći neprijatelj.

Mnogo je razloga koji govore u prilog tome da na odmor treba krenuti danju. Recimo, danju naročito treba da voze oni koji nose naočare ili sočiva. Otvorene su sve pumpe, rade i apoteke i prodavnice, a lakše stiže pomoć iz servisa ili od prijatelja. U letovalište se stiže uveče, pravo ulazi u sobu – i potom sledi zasluženi odmor.

Ipak, postoje i loše strane dnevnog putovanja. Doduše, one se mogu izbeći ili ublažiti. Najgora je temperatura, pa na put treba krenuti što ranije, a ne u podne, po najvećem suncu, i kada se vozač dobro naspava. Ukoliko je vreo dan, mora da se pije mnogo tečnosti, da se prave pauze i strogo vodi računa o hrani koja može lakše da se pokvari (zato se ne preporučuje da na letovanje nosite sveže meso i mlečne proizvode).

Zbog visokih temperatura deca postanu nervozna, a bučno i kenjkavo dete je najveća opasnost za vozača. Zbog toga treba stati i unapred napraviti plan gde bi moglo da se skrene s puta, ode na zanimljiv izlet i obogati putovanje. Pre izlaska iz automobila treba ugasiti klima-uređaj, otvoriti prozore da uđe topao vazduh, pa tek onda izaći iz vozila. Razlika između spoljašnje temperature i temperature u kolima ne treba da bude veća od sedam stepeni.

Dobra strana dnevne vožnje je to što se lakše uoči policija, ali je činjenica da saobraćajaca noću ima znatno manje. Takođe, i ostalih automobila je tri puta manje, a kamiona čak devet puta manje! To su glavne prednosti zašto mnogi na put kreću uveče. Statistika kaže da se noću dešava i manje saobraćajnih nesreća, ali kada se dogode, uvek su katastrofalne. U tom smislu zora je najopasnija, jer tada stiže umor, a vozač misli da može da izdrži još to malo puta. Kada vozač oseti krizu, mora da stane i dremne na parkingu. Noćni vozači moraju da prave česte pauze.

Iako mnogi veruju da je bolje voziti noću, kako bi se već ujutru kupali u moru, to je loš plan, jer u sobu putnici neće moći da uđu do popodnevnih časova. Vozači misle da je deci prijatnije da noć prespavaju u kolima, što nije uvek dobra odluka, jer sedište ipak ne može da zameni krevet. Tišina u autu je opasna za vozača, naročito od četiri do šest časova ujutro.

Prednosti noćne vožnje su izostanak vrućine, manje gužve, kao i činjenica da ćete pre ulaska u krivinu videti farove vozila koje vam dolazi u susret. Iako je noću po pravilu manja gužva na granici, pazite da ne „naletite“ na predaju smene, što je na grčkoj granici najčešće oko šest sati ujutro.

Kako god putovali na more, možete iskoristiti „last minit“ ponude agencija. Naime, u „Viva travelu“ svakodnevno ažuriraju ponude, pa tako odmor u Olimpik Biču u špicu sezone košta 129 evra ukoliko se putuje kolima. U „Halo tursu“ odmor u Polihronu u avgustu košta 115 evra. U „Moniksu“, „last minit“ aranžman može da se nađe od 59 evra, a ko je odlučio da putuje autobusom, u „Montesolu“ može da uplati paket-aranžman u Leptokariji za 135 evra.

PODACI
* 9 puta više kamiona ima danju
* 115 evra Polihrono, Grčka
* 7 stepeni treba da bude razlika spoljašnje temperature i one u kolima

(Novosti, foto: shutterstock)