Zdravlje

Panika zbog zika virusa

Zbog zika virusa, komarci su u prvom planu. Da li je i koliko strah opravdan, objašnjava infektolog dr Miloš Korać iz Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije:

– U svetu ima oko 3.500 vrsta komaraca, a od svih je za čoveka opasan malarični, komarac žute groznice i obični (Culex), koji je zastupljen u Srbiji. Oni prenose bolesti poput malarije, denga i žute groznice, encefalitis… Ipak, u našoj zemlji nema bolesti koje su karakteristične za tropska područja, osim virusa Zapadnog Nila. Ipak, promena klime, putovanja i migracije stanovništva povećavaju šansu da se i neka od bolesti koju izazivaju komarci u toplim krajevima, narednih godina pojavi kod nas.

* Koliko je opravdan strah od Zika virusa?

– Ovaj virus prenosi komarac, koji živi u tropskim područjima Afrike, Azije i Južne Amerike. Bolest koju izaziva, najčešće prolazi neprimetno, jer liči na druge virusne infekcije. Simptomi su povišena temperatura, bolovi u zglobovima, osip i konjuktivitis. Ono što ga razlikuje od drugih virusa iz iste porodice je što može da se prenese i seksualnim putem, kao i sa majke na dete. U poslednje dve godine, u Brazilu je zabeležen veći broj inficiranih, ali i urođene anomalije- mikrocefalije (smanjena glava) kod dece čije su majke boravile u područjima zaraženim Zika virusom tokom prvog tromesečja trudnoće.

* Kako se bolest dijagnostikuje?

– Dokazivanjem genetičkog materijala virusa, molekularnim metodama u krvi i urinu. Leče se simptomi, a kao i kod ostalih virusa koje prenose komarci, najvažnije su mere prevencije od uboda, zaprašivanje zelenih površina i barskih područja insekticidima, lokalno postavljanje repelenata, nošenje dugih rukava, nogavica i kapa, postavljanje mreža na prozorima. Posebno je važno da trudnice ne putuju u područja gde je ova infekcija registrovana. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da se bolest širi i da je teško predvideti gde će se zaustaviti.

* Kako se kod nas pojavio virus Zapadnog Nila?

– Virus Zapadnog nila prenose razne vrste komaraca, pa i običan, koji živi kod nas. Virus je zarazan za čoveka, sisare, ptice i gmizavce. Posle inkubacionog perioda, koji traje od tri dana do dve nedelje, u više od 80 odsto slučajeva bolest prolazi bez ikakvih simptoma. Probleme u vidu povišene temperature, bolova u mišićima i zglobovima, glavobolje i osipa ima petina inficiranih. Međutim, kod jednog procenta javlja se klinička slika upale mozga, poznate kao meningoencefalitis, prvenstveno kod starijih od 60. godina, koji imaju razne hronične bolesti. Takođe, osim sa komarca direktnim ubodom, bolest može da se prenese i transfuzijom ili sa majke na dete. Nažalost, poslednjih godina je bolest prisutna i u Srbiji. Prenosi je običan komarac, a rezervoar su ptice. Za nju nema posebne zaštite, osim spomenutih mera prevencije.

OPASNE ŽENKE

Infekciju virusima izaziva ženka komarca, koja sisa krv čoveka i životinja. Mužjak se hrani biljnim sokovima, posle oplodnje brzo ugine, dok ženka polaže jaja u vlažnu zemlju.

Prilikom uboda izlučuje sadržaj pljuvačnih žlezda, koji sprečava zgrušavanje krvi. Crvenilo i otok na koži su posledica alergijske reakcije na proteine pljuvačnih žlezda. U normalnim okolnostima, svrab i druge promene na koži traju najduže dva dana. Ponekad, posebno kod dece, javljaju se burne alergijske reakcije u vidu otoka i crvenila, koje zahvata veću površinu kože. Može da dođe i do uvećanja regionalnih limfnih žlezda ili temperature. U tom slučaju pomažu antihistaminici – objašnjava dr Korać.

(Novosti)