Dekor

Pravilan raspored biljaka: Palma uz krevet, kaktus uz kompjuter

Biljke treba pravilno rasporediti u sve prostorije stana da bi čistile vazduh.

Saksijsko cveće može da se drži u svakoj prostoriji ukoliko se odaberu prave biljke. U zavisnosti od veličine prostora i mesta na kojem će se nalaziti, treba birati biljku koja je ujedno i pročišćivač vazduha.

Formaldehid je najopasniji otrov koji se nalazi u svakom stanu. Ima ga u peni za izolaciju, lepku, iverici, plastici, tepisima, zavesama, osveživačima prostora, dezodoransima, kozmetičkim preparatima i sredstvima za čišćenje, pa i paprirnatim maramicama i kuhinjskim ubrusima. Pošto su biljke najpouzdaniji borac koji za 24 časa može da ukloni 90 odsto toksičnih isparenja – nabavite saksiju za svaku prostoriju.

Predsoblje

Pošto je predsoblje najmanja prostorija i obično najuža, u slobodnom ćošku može se smestiti sanseverija. Ova biljka, poznatija kao indijansko pero ili sablja, odličano čisti vazduh. Ujedno, sanseverija je uska biljka koja ide u visinu. Ukoliko dobije previše izboja treba je rasaditi, jer izboji počinju da se lome i padaju, a ne izgledaju lepo kada se vežu. Za sanseveriju se, inače, veruje da ljudima oduzima energiju, pa je ovaj deo stana, zaista, najbolje mesto. Dracena je podjednako dobar izbor, ali samo u slučaju da prostorija ima prirodno svetlo.

Kuhinja

Hlorofitum se naziva i zeleni ljiljan (jer listovi podsećaju na ovo cveće) ili zeleni pauk. Ovo je dobro poznata biljka sabljastih listova koji imaju bele pruge u sredini. Lepo izgleda kada listovi “padaju”, pa je idealna da se stavi na kuhinjski element i tako ne smeta domaćici. Traži veoma malo nege, a uz povremeno zalivanje trajaće godinama.

U kuhinji koja ima unutrašnju prozorsku dasku mogu se smestiti orhideje koje vole vlažan vazduh i isparenja koja dolaze od šporeta. Bake sa razlogom na prozorskoj dasci čuvaju afričku ljubičicu, jer je to najbolje mesto za njih.

Spavaća soba

Sve vrste palmi su dobar izbor za spavaću sobu. Za sobnu palmu se veruje da poboljšava potenciju, a pošto provereno dobro čisti vazduh, nema razloga da se ova biljka ne nađe kraj bračnog kreveta. Listovi su meki, ne traži mnogo nege, pa će palma u lepoj posudi biti odličan ukras.

Kupatilo

U ovoj prostoriji retko kada ima prirodnog svetla, pa je paprat najbolji izbor. Ukoliko, pak, postoji prozor, orhideje će odlično napredovati zahvaljujući vlažnom vazduhu. Asparagus je još jedna biljka koja će uspevati u kupatilu, ali ukoliko listići počnu da otpadaju, znači da je treba prebaciti na drugo mesto.

Dnevna soba

Ciklama, fikus, oleandar, adam, difenbahija i bršljen ne bi trebali da se nađu u dnevnoj sobi u kojoj boravi kućni ljubimac. Zbog toga, spatifitum može da bude lep ukras pogotovo u dnevnim sobama koje su okrenute ka severu, jer mu prija senka. Sobni gerber je divan ukras, jer su cvetovi, uz pravilan uzgoj i prihranu, prekrasnih jarkih boja. Sobni gerber odlično podnosi vrućinu, ali traži redovno zalivanje.

Aloe vera je pravi izbor za one koji vole da najveći deo dana imaju uključen televizor, jer uklanja zračenje ekrana.

Radna soba

Kaktusi su najbolji drug kompjutera. Upijaju elektromagnetno zračenje i odlično napreduju ukoliko ima dovoljno prirodnog svetla. Radni sto nije mesto na kojem se mnogo maše rukama, pa je to dobar kutak za bodljikave biljke.

(novosti.rs)