ŽIVOT

Prihvatite komplimente na pravi način: Ovo su potpuno pogrešne reakcije!

Setite se kada ste poslednji put rekli nešto prijatno ili dobili kompliment. Kako ste ga prihvatili? Zahvaliti se – (najispravnija reakcija)?

Mnogi ne znaju kako da pravilno prihvate komplimente, a to je važno! Greške u odgovoru na kompliment pokazuju nedostatak poštovanja prema sebi ili strah od otvaranja, kažu stručnjaci.

Ne možete prihvatiti pozitivnu reakciju na vašu frizuru, odeću, talent ili karakternu crtu. Zapravo, vi sebi šaljete pogrdnu poruku, smanjujući samopoštovanje. Koje reakcije treba izbegavati?

1. “Da, stilista je uradio sjajan posao”

Dakle, rekli su vam kako imate predivnu frizuru. Umesto zahvalnosti za lepe reči, vi, u stvari, pokazujete kompliment nekom drugom. Ili, na primer, šef kaže kako ste sjajni u poslu, a vi kažete da je kolega zaslužan za to. Sledeći put, setite se koliko vremena i truda ste potrošili na posao ili frizuru. Zaslužujete pohvale!

2. „Oh, to nije istina!“

Kada vas neko podseti kako ste divni, razmislite o tome zašto vam je to rekao. Onaj koji je rekao prijatne reči bio je toliko impresioniran vašim veštinama ili izgledom da je nekako želeo da to izrazi. Ako se umesto osmeha i zahvalnosti počnete svađati, osobi postaje neugodno. Možda će uopšte početi sumnjati u to! Ljudi koji vole sebe i znaju svoju vrednost privlače druge ljude. Prihvatajući kompliment, podižete samopouzdanje i možete se osvrnuti na sebe. Vežbajte ispravnu reakciju ispred ogledala, a zatim odgovorite ljudima.

3. „Stvarno tako mislite?“

Zapamtite: nikada ne odgovarajte na komplimente sličnim pitanjem! Ako pogledate, to je prilično glupo: čovek je rekao nešto ugodno, a vi sumnjate ne samo u nega, već i u sebe.

4. „Oh, ne znate o čemu govorite“

Još jedna opcija kada trebate pobeći od svojih misli i pogledati situaciju kroz oči sugovornika. Lako može pomisliti da mu ne verujete ili ne govorite nešto. Vi diskreditujete njegovo mišljenje zato što ne verujete u sebe. Ovo je loše za oboje.

(Ženski magazin)