Psihologija

Samo JEDAN pogled na ovu sliku reći će mnogo o vama

Kada pogledate u ovu sliku koliko brzo i intenzivno vam se čini da se pomeraju zrnca? Ukoliko je u pitanju velika brzina to znači da ste pod stresom koji vas obuzima i kojim ne upravljate lepo. Dakle, što se slika sporije pomera to je vaša sposobnost upravljanja stresom bolja. 

Drugim rečima, kada pogledate u ovu sliku da li se i sami osećate kao da ste manji od ovih mrdajućih zrna. Verovatno i sami znate koji su to razlozi zbog kojih ova zrna igraju kao luda. Ne sećate se kada na poslu poslednji put nije bilo tenzije zbog nerealnih rokova i još nerealnijih zahteva, a zivkanje od strane nadređenih van radnog vremena sada vam je postalo normalno.

Osim onog osećaja treme i prevrtanja želuca kada sprava krene da vibrira. On nikad neće postati normalan. O kući da ne govorimo. Prostiranje veša ne deluje komplikovano, ali kada uz to vodite računa o dečijim domaćim zadacima i ručku koji svakog časa može iskipeti na šporetu, čini vam se kao da kraj dana nikada neće stići. A čak i kad stigne, najčešće dođe sa nesanicom.

One su izazvane ničim drugim do prelistavanjem obaveza u glavi koje vas čekaju sledećeg dana. Stres dakle, kao da vas je uvukao u jedan začarani krug iz koga izgleda kao da nema izlaza.
Ali ne brinite, postoje različiti načini da se time ovlada i da na stres gledate sa visine, jer on i nije ništa drugo do gubljenje prave perspektive nastale usled gužve koja je oko vas.

Za početak, ostavite sve što radite. Dišite duboko, zapišite kako se osećate, pustite muziku koja vas smiruje i pokušajte sebi da objasnite da se svet neće srušiti iako vi ne uspevate da budete na više mesta u isto vreme. Pokušajte da dođete do zdrave perspektive, one u kojoj male brige ostaju male rešive poteškoće a ne veliki problem. Tražite pomoć na vreme, i tako pokušajte da predupredite sve potencijalno stresne situacije koje bi i ljude sa čeličnim živcima dovele do ivice pucanja.

Naravno, promene se ne dešavaju preko noći, a ovladavanje stresom je nešto na čemu se radi. Nemojte ga ignorisati jer neće nestati sam od sebe. Ako treba, protražite olakšanje i u blagodatima lekovitog bilja. Priroda nam je podarila mnogobrojne biljke koje imaju umirujuća svojstva, a nana, matičnjak i valerijana čine jednu od najdelotvornijih umirujućih kombinacija. Odabir pouzdanog preparata na biljnoj bazi može biti prvi korak ka savlađivanju ovog prevrtljivog neprijatelja. Ali ne dajte se!

Na prepuštajte se stresu, miran život je ono što svako zaslužuje. Stvari jesu u vašim rukama, a na stres treba gledati samo sa visine i nikako drugačije.

(zena.blic.rs)