Dekor

Sirće očas posla uništi korov

IAKO na tržištu postoji veliki broj sredstava i hemikalija za uklanjanje korova, mnogi ne vole da ih koriste da ne bi zagadili zemljište.

Korova možete da se rešite i prirodnim putem, a jedan od očitih, premda najtežih načina je – čupanje. Malo lakše ćete počupati korov ako oko biljke zalijete vodu ili čupate posle kiše, kada je zemlja mekša. Koristite nož kako biste olabavili koren pre nego što ga povučete.

Takođe, na korov možete da sipate vrelu vodu koja će najpre “skuvati”, a onda i osušiti svaku vrstu korova za samo nekoliko dana. Ovaj metod možete da koristite samo ukoliko imate neke veće površine, da ne biste “spržili” i cveće ili druge biljke. Korov možete i da “ugušite” tako što ćete ga pokriti novinama (važi za one niskorastuće i detelinu) jer će ostati bez sunca. Novine mogu da posluže kao preventiva: poređajte ih po zemlji, preko njih stavite sloj humusa i onda sejte i sadite.

Još jedan način je da korov uništite uz pomoć kamene soli, jedino što ona treba da se raspe u rano proleće, to jest na kraju zime jer sprečava rast štetnih biljaka. Ali, budite pažljivi. So može da izazove eroziju betonskih površina i ošteti zemlju na duži vremenski period.

Korov možete da uništite i sirćetnom kiselinom – samo sipajte ovu tečnost na njega i kroz nekoliko dana će biti “mrtav”, čak i onaj sa dubinskim korenom.

Treba još i da znate da su mnogi korovi urođene biljne vrste koje jednostavno namenski bujaju u vašem području i zato ih je teško uništiti.

(novosti, foto: shutterstock)