Zdravlje

Smeh je lek: Dobra komedija je kao 10 minuta džogiranja

Izreka „smeh je najbolji lek“ je zaista istinita. Dobra komedija jednako je delotvorna za srce kao 10-minutno džogiranje. Smeh podstiče lučenje endorfina, hormona sreće za čak 25 procenata, poboljšava cirkulaciju i reguliše krvni pritisak. 

Holandski lekari su posle 15-godišnjeg istraživanja ustanovili da osobe koje su vesele prirode ređe imaju kardiovaskularnih problema i duže žive od „namćora“. Takođe, smeh obnavlja energiju i podstiče na fizičku aktivnost.

Smeh dokazano jača imunitet podstičući stvaranje i koncentraciju ćelija koje uništavaju ćelije tumora i bakterije, viruse i ostale mikroorganizme, uzročnike mnogih bolesti.

Smeh je i najzdraviji ventil kojim se čovek oslobađa negativnih osećanja kao što su strah, bes, agresivnost ili trema. Omogućava objektivnije sagledavanje stvarnosti, oslobađa od okova obrazaca u razmišljanju, pa tako podstiče pažnju, koncentraciju i kreativnost. Doda li se tome i činjenica da pozitivno utiče i na samopouzdanje i samokritičnost, ne čudi da mnogi menadžeri unose humor u radno okruženje kako bi osigurali pozitivno okruženje i povećali produktivnost.

Ako ste u žurbi ili pod stresom, zastanite nekoliko sekundi i pronađite razloga za smeh. Posle toga, nervoza će uglavnom da nestane, vratiće vam se snaga, mozak će vam bolje funkcionisati i lakše ćete da se izborite sa svakim problemom.

(Srećna Žena)