Zdravlje

Sok kupine čuva jetru, čaj leči želudac

Sočne i ukusne, bogate moćnim antioksidansima, a posebno pigmentom antocijanom koji ima važnu ulogu u kontroli nivoa šećera u krvi, kupine su izuzetno zdravo i lekovito voće. Zreli plodovi prava su riznica tanina i pektina, jabučne, limunske i askorbinske kiseline, gvožđa, vitamina C, kalijuma, magnezijuma, fosfora, bakra, vitamina B grupe…

Glukoza iz kupina važan je izvor energije, a fruktoza igra važnu ulogu u prevenciji dijabetesa. Sadrže i veliku količinu biljnih vlakana, zbog čega se posebno preporučuju onima koji muku muče sa zatvorom, jer imaju blago laksativno dejstvo. Sok od kupina deluje podsticajno na rad ćelija jetre, štiteći je od različitih tegoba. Redovno konzumiranje ovog „supervoća“ pospešuje cirkulaciju, blagotvorno deluje na nervni sistem, smanjuje razdražljivost i poboljšava pamćenje.

Osim plodova, lekovito je i lišće kupina. Čaj od kupinovih listova preporučuje se kod krvarenja želuca, upale creva i hroničnog nadražaja slepog creva. Ovaj napitak istovremeno čisti krv, smanjuje ili leči kožne osipe, lišajeve i druge kožne promene, a koristan je i u lečenju anemije. Deluje i na snižavanje krvnog pritiska, a narodni lekari ga preporučuju i kod parodontoze.

(Novosti)