Zdravlje

Vrapčije seme prija bubrezima

U mnoštvu biljaka izdvaja se vrapčije seme (Lithospermum officinalis) koje ne samo vrapcima, već i drugim pticama predstavlja omiljenu hranu, dok je u tradicionalnoj medicini izuzetno cenjen lek zbog širokog spektra delovanja. Ovu zanimljivu biljku zovu još i ptičiji proso, divlja proja, lekovita biserka.

Vrapčije seme je višegodišnja biljka koja raste u visinu do metar, naslanja se na jak razgranati koren. Najčešće se sreće na kamenitim terenima, uz puteve i obale, na neobrađenim površinama, u grmlju i šumama. Listovi su hrapavi, duguljastog kopljastog oblika, nemaju peteljku već se na biljku direktno naslanjaju kao da sede. Cvetovi su beličasto žute boje smešteni na vrhu, dok je plod tvrdo zrno, sive boje i sjajno.

Za lečenje se bere cela biljka u vreme cvetanja, od maja do kraja jula, a plod se bere u jesen kada sazri. Mlevenjem zrelih zrna dobija se delotvorni prašak koji se pije uz čaj ili meša sa vodom. Dok je biljka mlada, od listova mogu da se prave ukusna hranljiva variva i supe. Seme biljke sakuplja se i za jelo i za lečenje. Može da se kuva, prži a samleveno se koristi kao zamena za kafu.

Koren je takođe vrlo lekovit i vadi se u jesen. Prvo se očisti od zemlje, pa iseče na kolutove i suši na toplom mestu. Sadrži vrlo vredne sastojke kao što je litospermin, silikat, silicij, rutin, kremene kiseline.

Plod od kojeg se pravi prašak je izvanredan lek za bolesti bubrega i bešike jer ima antiupalno dejstvo uz jak nadražaj za izbacivanjem tečnosti. Sprečava stvaranje kamena i taloženja peska u ovim organima, a pomaže i kod akutnog i hroničnog cistitisa.

Posebno je delotvoran kod zaraznih ginekoloških bolesti, kao što je gonoreja, a pomaže i kod gihta, artritisa i drugih reumatskih bolesti. Ublažava crevne tegobe povezane sa dijarejom i grčevima, čisti krv, snižava visoku temperaturu. Ako se prašak od ploda pije sa vrelim čajem, dolazi do obilnog znojenja, što je kod lečenje određenih zdravstvenih tegoba neophodno. Terapija se uzima na četiri do pet sati, po pola kašičice uz malo čaja ili vode sve dok tegobe ne prestanu.

Listovi vrapčijeg semena, od kojih se takođe pravi čaj, odličan su sedativ jer deluju umirujuće na nervni sistem. Preporučuju se kod različitih stanja napetosti, uznemirenosti, uzbuđenosti i nesanice.

Trudnicama i osobama sa poremećenim radom štitne žlezde ova biljka se ne preporučuje za korišćenje, ni u jednom obliku.

KOREN ČISTI KOŽU

Koren biljke je jak detoksikant, čisti telo od otrova, a od njega se pravi sirup koji pomaže problematičnoj koži. Naročito je efikasan u slučaju iznenadnih eruptivnih osipa.

Sirup se dobija jednostavnim ceđenjem korena vrapčijeg semena i uveče pred spavanje namaže na očišćenu kožu, na lice ili druge delove tela gde postoje promene, bubuljice, ekcemi osip… Postupak se ponavlja sve dok se koža ne očisti.

ČAJ

Priprema se tako što se kašičica usitnjenog semena ove lekovite biljke prelije sa 2 dl vrele vode i ostavi da odstoji oko 30 minuta. Potom se procedi i pije u malim šoljicama dva do tri puta u toku dana.

(Novosti)