Dekor

7 najčešćih grešaka pri uređenju doma

Evo koje su to stilske greške u uređenju:

Slike okačene previše visoko

Kada kačite sliku, postoji jedno eksplicitno pravilo: “centar slike mora biti okačen u ravni očiju.”

Sav nameštaj stavljen uz zid

Znamo da može zvučati čudno predlog da jednu fotelju stavite na sred sobe, ali kada sav nameštaj priljubljujete uz zid to može stvoriti previše formalan i hladan prostor. Zato je najbolje da nameštaj grupišete u porstoru i odmaknete od zida.

Nedostatak boja

Ako se bojite da eksperimentišete sa bojama, monohromatski minimalistički uređen stan može odisati hladnoćom. Zato dodajte toplinu u vaš dom sa par boja u svakoj sobi.

Previše jastuka na kauču i foteljama

Jastuci sa šarenim navlakama mogu biti savršen način da osvežite i ukrasite prostoriju, ali ako gosti moraju da ih pomeraju kako bi seli, to je znak da ste preterali.

Previše ste orijentisani na to da se “sve slaže”

Ako mislite da stolice i sto u vašoj trpezariji treba da budu istog dezena i modela, kao i sav nameštaj da bude iz jedne kolekcije, razmislite još jednom. Nema ništa bolje nego da se poigravate sa dezenima, stilovima, oblicima i modelima.

TV u centru dnevne sobe

TV nije vaš najbolji prijatelj i novi član porodice, zato ne treba da ga stavite u centralni deo prostorije. Postavite ga u stranu ili u deo zida sa umetničkim slikama, kako biste razbili monotoniju.

Zaboravili ste na osvetljenje

Nemojte samo da imate luster, da svetlost dolazi odozgo. Niko nikada nije rekao da je blještava svetlost, koja pada sa plafona jedino i najbolje rešenje. Poigravajte se sa pravcima odakle dolazi svetlost. Kombinujte lampe kao i podno osvetljenje kako biste dobili topli, meki, sofisticirani ugođaj, kojim odiše pravi dom.

(Ženski magazin)