Zdravlje

Čuvar vitke linije i zdravlja: Mnogo je razloga zbog kojih celer treba da se nađe na vašoj trpezi!

Celer su čak i Egipćani koristili kao lek, a istraživanja su pokzala da je ovo povrće zaista odlična namirnica i izbor velike količine vitamina i minerala. u sebi sadrži vitamine K, E, C i B. Bogat je kalcijumom i folnom kiselinom, a ima i snažno diuretičko dejstvo.

Ovako deluje na organizam:

Snižava krvni pritisak

Celer sadrži ftalid, jedinjenje koje smanjuje proizvodnju hormona stresa, opušta mišićeoko arterija i poboljšava cirkulaciju. Kalijum koji se nalazi u celeru će stabilizovati otkucaje srca i sniziti krvni pritisak.

Dokazano je pozitivno dejstvo u borbi protiv raka

Jedna studija je pokazala da celer sadrži luteolin, jedinjenje koje smanjuje rast ćelija raka u pankreasu. Druga studija je pokazala da dodavanje celera u svakodnevnu ishranu može da pomognr da se smanji rizik od nastanka raka dojke.

Uspešno smanjuje upale

Hronične upale koje su izuzetno opasne i mogu da dovedu do nastanka dijabetesa i Alchajmerove bolesti, celer uspešno eliminiše. Hipokrat je napisao da celer može da smiri nerve i može osloboditi od astme, bolova u zglobovima, plućnih infekcija i akni.

Obara nivo holesterola

Butilftalid, jedinstveno jedinjenje koje pomaže u održavanju normalnog nivoa holesterola, a to sve doprinosi dobrom radu srca.

Zahvaljujući celeru, probava se poboljšava

Celer sadrži veliku količinu vode koja olakšava varenje i izlučivanje. Osim toga, sadrži jedinjenje pod nazivom NBP koje poboljšava cirkulaciju creva.

Celer je odličan saveznik u gubljenju kilograma

Celer je savršena namirnica koju treba dodati vašoj ishrani ako želite da izgubite na težini. Celer je bogat hranljivim sastojcima i sadrži malo kalorija. Jedna stabljika celera sadrži samo 10 kalorija.

(Stil/ženski magazin)