Dekor

FENG ŠUI – RASVETA: Kako da vam sijalice zrače pozitivnom energijom

Gde je svetlost, tu je energija. Sve je rečeno u ovom feng šui principu. Možda diskretno osvetljenje deluje romantičnije, ali na taj način se ukućani odriču jednog dela pozitivne energije. Jaka prirodna i veštačka svetlost donosi u dom zdravlje, sreću, slogu… Pošto sunce oskudno greje u kratkim zimskim danima, rasveta bi tada trebalo da bude intenzivnija. 

o Tokom dana je obavezno da budu podignute roletne u svim prostorijama i razgrnute zavese (čak i ako su prozirne), kako bi u dom prodrlo što više svetlosti.

o U svakoj prostoriji trebalo bi da bude nekoliko izvora svetlosti. Kada je centralni izvor svetlosti izuzetno jak, podna, zidna ili stona lampa može biti diskretnija.

o Ni jedan kutak doma ne bi trebalo da bude potpuno mračan, jer će se u njemu skupljati negativne vibracije. A to naročito važi za ćoškove u velikim odajama, predsoblja, stepeništa, garderobere, podrume, tavane.

o Pregorele sijalice je najbolje što pre zameniti, naročito tokom kratkih i mračnih dana, kada je prirodno osvetljenje limitirano.

o Umetnička dela, porodične fotografije, sobne biljke i predmeti koji simbolišu sreću (kristali, srca, zvončići…), trebalo bi da budu istaknuti posebnim izvorom svetlosti. Na ovaj način se naglašava njihova vrednost i učinak koji imaju na ukućane. To se najbolje postiže zidnim ili podnim lampama.

o U dnevnom boravku se preporučuje kombinovana rasveta. Akcenat je na jakom, centralnom osvetljenju upotpunjenom zidnim, podnim i stonim lampama, koje se mogu koristiti prema potrebi.

o Prigušena rasveta, prema feng šui, dozvoljena je samo u spavaćoj sobi. Međutim, da bi partneri bili u harmoničnim odnosima, bitno je da postoje dva izvora svetlosti (dve stone ili zidne lampe sa svake strane kreveta).

o U kuhinji i kupatilu poželjna je jaka rasveta, nikako plafonjere sa mutnim (mlečnim) staklom. U trpezariji je dovoljan viseći luster, pozicioniran direktno iznad stola.

o Radna soba zahteva najmanje dva izvora svetlosti, najbolje je ako glavni dopire sa plafona, dok je drugi na radnom stolu (stona lampa).

Neonske sijalice

Neonsko svetlo muti auru, zato se preporučuje samo u prolaznim prostorijama kao što su hodnici ili podrumi. Nikako u odajama gde se duže boravi, jer je takav intenzitet svetla suviše stresan za ukućane i donosi više štete nego koristi.

(Srećna Žena)